Gevolgen nieuwe huurwet voor studenten nog onduidelijk

Vanaf 1 juli worden huurders beter beschermd. Met de nieuwe Wet betaalbare huur wil de overheid vooral de misstanden in de vrije huursector te lijf gaan. De vraag is of de nieuwe wet ook gunstig uitpakt voor studenten.

Studentenwoningen aan de Verbernelaan. Beeld: Ton Toemen

Met de nieuwe huurwet wil demissionair minister Hugo de Jonge een einde aan de cowboypraktijken op de huurmarkt door huisjesmelkers en andere verhuurders die exorbitante huurprijzen vragen, maar de wet is niet speciaal bedoeld voor studenten of kamerbewoners.

De meeste studenten huren alleen een kamer, en voor onzelfstandige woonruimtes gelden andere regels. Daardoor vallen studenten buiten de huurbescherming die wel voor sociale huurwoningen geldt. Ook hebben studenten meestal een tijdelijk contract. Ze zijn dan bang om te klagen omdat ze daardoor zwakker kunnen staan bij onderhandelingen over een nieuw contract. En hoewel vaste contracten straks weer de norm gaan worden, blijven tijdelijke contracten bij kamerbewoning toegestaan.

Huurteam Tilburg schat in dat studenten in de toekomst toch profijt kunnen hebben van de nieuwe huurwet. Met het nieuwe puntensysteem kunnen ook studenten straks gemakkelijker verhaal halen bij de verhuurder, zeker met betrekking tot de servicekosten. ‘En groepscontracten mogen straks niet meer worden afgesloten, waardoor studenten met zo’n contract niet meer hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor medehuurders die niet betalen,’ zegt Rik Blezer van Huurteam Tilburg.

Duurzaamheid

‘In het nieuwe puntensysteem kan de huurprijs hoger gaan uitvallen, omdat er ook punten worden toegekend aan de duurzaamheid van de woonruimte,’ aldus Gijs Grimbergen van de landelijke studentenvakbond LSVb. ‘Maar een goed geïsoleerde woning kan ook weer leiden tot een lagere energierekening.’

Toch is de LSVb blij met het nieuwe puntensysteem, het woningwaarderingstelsel onzelfstandige woonruimtes: ‘Het is in ieder geval heel fijn dat het stelsel nu goed gereguleerd is en dat er een maximale huurprijs komt, die ook bindend is voor verhuurders.’

Hoe de nieuwe huurregels er in de praktijk uit gaan zien, is nog afwachten. Want huurders zullen zelf naar hun verhuurder moeten stappen als zij menen recht te hebben op een lagere huur, lagere servicekosten of op beter onderhoud van hun onderkomen. Daarnaast is er een zorg dat het aanbod van huurwoningen gaat dalen als huiseigenaren het niet meer rendabel vinden om te verhuren.

Bezwaar maken

Studenten kunnen zelf uitrekenen of hun huurprijs voldoet aan de nieuwe regels via de website van de huurcommissie. Daar staan ook de procedures uitgelegd om bezwaar te maken tegen te hoge huurprijzen, onduidelijke contracten en slecht onderhoud.

Of studenten daar massaal gebruik van gaan maken is nog even afwachten, omdat in de praktijk de drempel vaak vrij hoog is. Vanaf 1 januari 2025 gaat de overheid de nieuwe regels ook daadwerkelijk handhaven. Dit jaar hebben verhuurders dus even de tijd om hun zaakjes beter op orde te krijgen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.