Meesterdocent Erik-Jan Broers sluit af met vampiers, ratten en beulswerk

Meesterdocent Erik-Jan Broers sluit af met vampiers, ratten en beulswerk

Nog één keer college van Erik-Jan Broers, daarvoor willen oud-studenten graag terugkomen naar een Tilburgse collegezaal. Na 35 jaar is het ook voor deze docent rechtsgeschiedenis tijd voor pensioen. Dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan, daarom organiseren zijn studenten op woensdag 7 mei een bijzonder afscheidscollege.

Erik-Jan Broers krijgt van Antje Beers zijn eigen straatnaambord. Beeld: Jack Tummers

Pas op de valreep en met wat kunst- en vliegwerk lukt het rechtenstudent Antje Beers om ingeschreven te worden voor de allerlaatste mastercursus Rechtsgeschiedenis van het strafrecht van Erik-Jan Broers. De laatste kans op les van hem, dat wil ze niet missen.

‘Legendarisch’, noemt ze hem en niet zonder reden. Sinds 1990 is hij ettelijke keren gekozen tot beste docent, ondanks zijn toch stoffig klinkende vak Rechtsgeschiedenis. ‘Ik werd zo vaak uitgeroepen tot beste docent van de Rechtenfaculteit dat ik na de tiende keer liet weten dat ik niet meer meedeed,’ vertelt Broers in een interview.

Zijn laatste college mag daarom wel wat bijzonders worden, vinden zijn studenten. En met superfan Beers als organisator komt er dus een speciaal afscheidscollege. Na een melding op LinkedIn regent het aanmeldingen en reacties van oud-studenten. Uiteindelijk weten tientallen van hen de weg naar collegezaal CZ 114 terug te vinden. Sommigen zelfs uit zijn beginjaren ’90.

‘Antje is de preses van mijn promotie- en propagandamachine,’ stelt Broers dan ook. Hij bekent voor hij begint overigens dat dit niet echt zijn allerlaatste college is, laat staan vak. De mastercursus strafrechtsgeschiedenis eindigt voor hem wel. Maar volgend collegejaar komt hij toch nog even terug voor een laatste kunstje: colleges Europese Rechtsgeschiedenis.

Dracula

Voor dit optreden heeft Broers nog wel wat origineels gepland, een college over Dracula. Vooral over de vele films die er van het beroemde boek van Bram Stoker zijn gemaakt. Broers springt van de films naar het geloof in vampiers, hun relatie met ratten en de pestepidemieën, leven en werk van Vlad III (de oorspronkelijke Dracula) en weer terug naar de nieuwe Draculafilms die je kunt zien.

Erik-Jan Broers. Beeld: Jack Tummers

Hij legt een link met vampirisme en zelfdoding, ‘het wordt echt een heel somber college.’ Ondertussen bezoeken we ook nog even het proces van Johan van Oldenbarneveldt en de boekenkisten van Hugo de Groot en beulswerk in Brabant. Wel zo prettig voor de aanwezige huidige studenten blijkt: ‘Degenen die rechtsgeschiedenis bij mij volgen krijgen nu toch een soort van repetitie voor het tentamen.’

Hybride

Het college wordt voorafgegaan door een videoboodschap van Rector Magnificus Wim van de Donk die de gelegenheid ook niet stilletjes voorbij wil laten gaan. Want: ‘Het soort colleges dat hij gaf heeft een unieke kwaliteit die generaties studenten geïnspireerd heeft.’ Ze kennen elkaar al jaren, herinnert Broers, ook in de tijd dat Van de Donk nog doceerde op de rechtenfaculteit. ‘We zaten ooit samen in de automatiseringscommissie. Daar gooide hij me uit, omdat ik nooit kwam.’

Broers is niet alleen een begenadigd verteller, zoals ook al blijkt uit de columns die hij jarenlang voor Univers schreef, ook heeft hij zijn eigen vorm van hybride onderwijs. Met ‘prijsvragen, filmtips kwartetmarathons en prijsvragen’, zoals hij bij de aankondiging van zijn cursus schrijft.

‘Hij doet zoveel bijzonders voor studenten,’ zegt ook Antje Beers, ‘zo had hij de avond voor het tentamen nog een spoedlijn voor vragen. Zijn eigen vrije tijd offert hij op voor zijn studenten. Hij ziet je ook als persoon en niet als een studentnummer, terwijl je je bij anderen vaak zo anoniem voelt.’

Naambord

Als het applaus na het college is afgelopen, komen de presentjes en cadeaus. Bijvoorbeeld een fanboek, met berichten van oud-studenten en -collega’s die er niet bij konden zijn.

Ook krijgt hij zijn eigen straatnaambord: Erik-Jan Broersgang. Dat opgehangen zal worden op ‘zijn’ vierde verdieping van het Montesquieugebouw.

‘Hij mag wel zo’n monument hebben,’ zegt Beers. ‘Onderop staat zijn quote College geven is theater. Eindig met een buiging, hopelijk inspireert dat ook andere docenten.’  

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.