Maalsté: drugsaanpak Opstelten helpt niet

De plannen van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op strenger op te treden tegen mensen die zelf geen wiet telen, maar die wel geld verdienen aan hennepteelt, zijn weinig effectief. Dat stelt Nicole Maalsté, onderzoekster bij de Tilburg Law School en auteur van het boek ‘Polderwiet’.

Opstelten wil vooral de growshops – de winkels waar onder meer zaden en apparatuur voor hennepteelt worden verkocht – harder aan gaan pakken. Ook transportbedrijven, verhuurders van loodsen en installateurs van de apparatuur voor kwekerijen moeten strenger worden aangepakt.

Maalsté stelt in een interview met NOS dat het nog maar de vraag is in hoeverre dit gaat helpen. “De spullen die wiettelers gebruiken, zijn ook in andere zaken te koop, zoals Boerenbond en tuincentra.” Volgens de onderzoekster moet men zich allereerst realiseren dat er simpelweg een vraag naar softdrugs is. “Deze maatregelen zorgen er vooral voor dat coffeeshops moeilijker bevoorraad kunnen worden. De spullen zullen dan geïmporteerd worden, waar veel grotere criminele organisaties bij betrokken zijn.

Volgens Maalsté zou het beter zijn als de toelevering aan de coffeeshops op een goede manier wordt gereguleerd. Maar dat lijkt er met het huidige kabinet voorlopig niet in te zitten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.