Zijlstra:”extra identiteitscontrole bij tentamens”

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs) verwacht dat universiteiten en hogescholen het systeem waarmee de instellingen de identiteit van studenten controleren bij tentamens, nog eens extra onder de loep nemen.

Zijlstra schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is  identiteitsfraude bij tentamens bij Hogeschool Windesheim. Eerder dit jaar  bleek dat studenten van die hogeschool met een vervalste studiepas, een andere student naar hun tentamen konden sturen.

D66 kamerlid Boris van der Ham wilde van Zijlstra weten of instellingen wel genoeg expertise bezitten om bij tentamens een adequate controle uit te voeren en hoe hij eventueel de expertise wilde bevorderen.

“Instellingen hanteren verschillende systemen voor identiteitscontrole bij examens
en tentamens. Bij Hogeschool Windesheim diende de surveillant bij aanvang van
de tentamens bij de student te verifiëren dat hij gerechtigd was aan het tentamen
deel te nemen aan de hand van de geparafeerde presentielijst, een bewijs van
inschrijving en de collegekaart. Inmiddels moeten de studenten van Windesheim
ook nog een identiteitsbewijs laten zien. Het is mij niet bekend of andere
instellingen met hetzelfde systeem als Hogeschool Windesheim werken.”

“Overigens zijn er mogelijkheden om de fraude achteraf hard aan te pakken. Binnen de hogeschool kan de frauderende student het recht om tentamen af te leggen tijdelijk ontnomen worden. De student kan ook blijvend van de opleiding worden verwijderd. Daarnaast kan de instelling aangifte doen van een strafbaar feit aangezien een dergelijke vorm van fraude (identiteitsfraude) en medeplichtigheid daaraan strafrechtelijk vervolgbaar zijn.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.