Nieuwe argumenten voor genocidezaak tegen Nederland

Er is een kans dat Nederland verantwoordelijk kan worden gesteld voor de genocide in Srebrenica. Dat zegt Willem van Genugten, hoogleraar internationaal recht aan Tilburg University, vandaag in de Volkskrant.

herdenkingsmonument srebrenicaNederland is door het gerechtshof in Den Haag gisteren aansprakelijk gesteld voor de dood van drie Moslimmannen, die tijdens de aanwezigheid van Nederlandse VN-soldaten in Srebrenica zijn vermoord. Hun nabestaanden spanden in 2002 een zaak aan tegen Nederland.

Het hof oordeelde dat de Nederlandse staat zeggenschap had over het doen en laten van Dutchbat – en hiermee de ‘effectieve controle’ – in de Bosnische enclave die in juli 1995 was ingenomen door de Serviers. Hierdoor had het kunnen weten dat de drie mannen, die door de Nederlandse blauwhelmen van de VN-basis werden weggestuurd, ‘een reëel risico liepen te worden gedood’.

Volgens Van Genugten biedt deze uitspraak kansen voor een andere Srebrenicazaak tegen Nederland, aangespannen door de ‘Moeders van Srebrenica’: de nabestaanden van zesduizend vermoorde zoons, mannen en broers die zich buiten de Dutchbat compound bevonden.

“Nederland bemoeide zich met de héle evacuatie. Als ik advocaat van de 6.000 was, zou ik deze uitspraak van het hof grondig lezen. Er zitten bruikbare argumenten in”, adviseert Van Genugten in de Volkskrant. Wel waarschuwt hij voor het wekken van te veel verwachtingen bij de nabestaanden omdat “een teleurstelling het leed alleen maar groter maakt”.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.