Shanghai Ranking: Universiteit Utrecht weer de beste

De Universiteit Utrecht (UU) is de beste universiteit van Nederland. De universiteit uit de Domstad kwam als beste uit de bus bij de internationale Shanghai-ranking. De onderwijsinstelling verliest wel terrein ten opzichte van 2011. Toen eindigde de UU op de 48ste plaats, dit jaar moet Utrecht het met de 53e plek doen. De Universiteit van Tilburg eindigt opnieuw ergens tussen plek 400 en 500 in. De UvT scoort daarmee het slechtst van alle Nederlandse universiteiten.

De samenstellers van de Academic Ranking of World Universities (zoals de ranglijst formeel heet) hanteren verschillende criteria. Zo kijken ze bijvoorbeeld hoe vaak een wetenschapper van een bepaalde universiteit geciteerd wordt en hoe vaak er gepubliceerd wordt in tijdschriften als Science en Nature.

De Universiteit Leiden staat op de 73e plek. De Radboud Universiteit (Nijmegen), Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit, de Vrije Universiteit (Amsterdam) en de UVA (tevens Amsterdam) hebben ook een plaats in de top-150 bemachtigd. Rotterdam eindigt tussen plek 151 en 200, Maastricht en Delft staan tussen plek 201 en 300 in, Eindhoven en Twente staan tussen plek 301 en 400.

UvT-Woordvoerder Walther Verhoeven: “Onze positie is ongewijzigd gebleven: overall 401-500, op gebied van social sciences 76-100 en op gebied  van economics 51-75. Kortom, we blijven als specialistische universiteit goed  meedraaien in de top 100 op onze vakgebieden.  Voor Nederland staan we met de  Erasmus Universiteit (EUR) voor economics  op de eerste  plaats en voor social sciences na UvA op de gedeelde tweede plek (met EUR en VU). Overigens is een plek in de overall lijst bij de top 500 (uit 17.000) ook verdienstelijk.”

Het Amerikaanse Harvard voert overigens ook dit jaar de ranking aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkeley. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: het Engelse Cambridge.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.