Utrecht beste researchuniversiteit van Nederland

De Universiteit van Utrecht is verkozen als beste researchuniversiteit van Nederland. In de jaarlijkse ‘Academic Ranking of World Universities’ staat de universiteit op de 48e plek.  De Universiteit van Tilburg eindigt internationaal gezien als een van de laagste Nederlandse universiteiten, ergens tussen plek 400 en 500 in. Wel is het de eerste keer dat Tilburg in de lijst is opgenomen. Op de nationale ranglijst eindigt de UvT als dertiende.

De Shanghai-ranking legt jaarlijks meer dan duizend onderzoeksuniversiteiten langs de meetlat. De belangrijkste criteria zijn het aantal wetenschappelijke prijzen die medewerkers in de wacht hebben gesleept en het aantal publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science. Dat Tilburg zo laag scoort, wordt volgens de universiteit onder meer veroorzaakt door het feit dat het een universiteit met voornamelijk alfastudies (mens en maatschappijwetenschappen) betreft.  Nature en Science publiceren vooral over exacte wetenschappen, (bio)medische wetenschappen en techniek. Utrecht scoorde vooral goed met het aantal publicaties.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse Harvard University. Ook de plekken twee, drie en vier worden met Stanford, MIT en Berkeley bezet door Amerikaanse onderwijsinstellingen. De Britse Cambridge University is op de vijfde plek de eerste Europese universiteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.