Zeven Nederlandse universiteiten hoog in QS World Ranking

Zeven Nederlandse universiteiten hoog in QS World Ranking

Er staan vier Nederlandse universiteiten in de top 100 van de QS World University Ranking, een ranglijst die jaarlijks wordt gepubliceerd. Het gaat om de Universiteit van Amsterdam (62e), de Universiteit Leiden (75e), de Universiteit Utrecht (85e) en de Erasmus Universiteit (99e).

Ook drie andere Nederlandse universiteiten staan hoog in de ranglijst, maar net niet in de top 100. Het gaat om de universiteiten van Delft (103), Maastricht (107) en Groningen (109). Tilburg eindigt tussen positie 401-450, een zelfde score als in 2011.

Amerikaanse en Britse universiteiten domineren de top van de lijst. Het Amerikaanse MIT voert de lijst voor het eerst aan, voor Cambridge en Harvard.

Overigens stelde de organisatie niet alleen een algemene ranglijst samen, maar ook ranglijsten per onderwerp. Het gaat om Arts & Humanities (o.a. filosofie en talenstudies), Engineering & Technology (o.a. computerwetenschappen), Life Science & Medicine (o.a. psychologie), Natural Sciences (o.a. Wiskunde), Social Sciences & Management (o.a. sociologie, rechten, economie, econometrie, communicatie).

Bij Social Sciences & Management eindigde Tilburg op de 88e plek, bij Arts & Humanities op de 366e plaats.

De ranglijsten van de  QS World University Rankings worden sinds 2004 gepubliceerd.  Bij het opstellen van de ranglijst kijken de opstellers onder meer naar de vraag hoe vaak de wetenschappers van de betreffende universiteit door andere onderzoekers worden geciteerd, naar de reputatie van de universiteit bij werkgevers, naar het aantal internationale studenten.

In een reactie over de score op de ranking zegt Universiteitswoordvoerder Walther Verhoeven: “We zijn erg tevreden met deze ranking. We zijn er trots op dat we als relatief kleine universiteit met ons profiel op gebied van mens- en maatschappijwetenschappen in de overall top 500 (tussen 401 en 450) staan van de 17.000 universiteiten wereldwijd. Dankzij onze goede onderzoekprestaties (meer citaties) zijn we geklommen in de subrankings op onze specialismen. We zijn bij Economics & Econometrics met plaats 45 zelfs in de top 50 van de wereld komen te staan.  Dat is nummer 11 in Europa, nummer 5 in continentaal Europa en nummer 1 in Nederland. We zijn overigens ook heel tevreden met de 88e plaats in de subranking Social Sciences & Management (Accounting & Finance;  Sociology), met een top 150 positie bij Psychology en met de 366e plaats bij Arts & Humanities. Chapeau voor al onze onderzoekers, die aan deze fraaie score hebben bijgedragen.  Zo bouwt de universiteit een mooie en nog steeds stijgende ranking op. Dat is uitstekend voor onze internationale reputatie, wat onder meer erg belangrijk is in de werving van buitenlandse medewerkers en studenten.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.