Michiel Peeters nieuwe studentenpastor Maranatha

Dit weekend wordt Michiel Peeters door de bisschop formeel geïnstalleerd als pastor van studentenkerk Maranatha. Peeters (36) is de opvolger van Hub Lenders.  De eerste gevolgen van zijn aanstelling als studentenpastor zijn al zichtbaar. Een nieuwe website, spreekuren in Academia, een Engelse mis, filmavonden en excursies.

Hij heeft een Limburgs accent, maar woont in Den Bosch. “Mijn vader kwam uit Venlo, mijn moeder uit Leerdam,” legt hij uit, gevraagd naar zijn accent. Een katholiek gezin dat wekelijks naar de kerk ging, maar nooit had Peeters het plan om pastoor te worden. “Ik heb in Leiden gestudeerd. Rechten en Russisch. Daarna heb ik een jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt, waar ik me bezighield met mensenrechten. Bij mijn studie in Leiden heb ik via het Erasmusprogramma studenten uit Italië ontmoet. Via hen heb ik het geloof herontdekt. Het christendom bleek niet zo gedateerd als ik dacht. Het was iets interessants voor het leven van hier en nu. Ik bleek het geloof nodig te hebben.”

Een carrièreswitch was het gevolg. Peeters vertrok naar Rome waar hij een priesteropleiding volgde en filosofie en theologie studeerde. Daarna kreeg hij het verzoek om naar de studentenstad Novosibirsk te gaan voor een baan als studentenpastor en docent. Na twee jaar Siberië en drie jaar Moskou, wilde hij in 2011 graag terug naar Nederland. “Ik heb eerst een jaar levensbeschouwing en Russisch gegeven op een middelbare school. Toen kwam de functie bij Maranatha voorbij.”

Zijn voorganger aan de UvT stond bekend om zijn moderne kijk op katholicisme. Homoseksualiteit, abortus, seks voor het huwelijk. Het was voor Hub Lenders geen probleem. Hij maakte van Maranatha meer een huiskamer dan een kerk. Ook Peeters wil het huiskamergevoel bewaren. De vraag of hij een modern of een traditioneel katholiek is, kan hij niet zwart-wit beantwoorden. “Ik denk niet in termen als modern of traditioneel. Het gaat mij bij het geloof alleen om de fascinatie voor iets moois. Ik zal mensen nooit iets opleggen, maar hen wel handvaten meegeven om vrije keuzes te maken. Ik denk vooral dat Jezus een volstrekt uitzonderlijke figuur was die helemaal herontdekt moet worden. Als Christen ben ik bezig met de betekenis van het leven. Mij interesseert de mens. Ik geloof in identiteit en vrijheid. Ik ga studenten niet vragen naar hun gedrag in bed. Ik vraag ze wel wat ze zoeken in het leven. Niets is ongeloofwaardiger dan het antwoord op een niet gestelde vraag. Als iemand iets zoekt, ben ik graag bereid mijn ervaring met haar of hem te delen.”

Lees ook: Onvrede over strengere koers Maranatha

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.