Ruud Lubbers weg als voorzitter Stichtingsbestuur

Jan Hommen volgt Ruud Lubbers volgend jaar op als voorzitter van het Stichtingsbestuur. De zittingstermijn van Lubbers, die in 2006 begon, loopt dan af. Ook drie andere stichtingsbestuurders (Mike Leers, Adriana Esmeijer en Bernard Koeckhoven) vertrekken omdat hun termijn afloopt. Er komt voor hen (naast Hommen) slechts één opvolger. TiU kiest voor een kleiner toezichtsorgaan.

Esmeijer vertrekt in juni, Koeckhoven in oktober. In januari vertrekt Mike Leers al. De omvang van het Stichtingsbestuur wordt daarmee teruggebracht van zeven naar vijf leden. Dat is vergelijkbaar met de Raad van Toezicht van openbare universiteiten, aldus woordvoerder Walther Verhoeven. “Destijds vond men een brede vertegenwoordiging van de samenleving belangrijk. Tegenwoordig is het belangrijker dan toezichthouders zich intensiever bezighouden met de universiteit. Dat kan met een kleiner team beter.” Of dat betekent dat het Stichtingsbestuur zich meer gaat bemoeien met de gang van zaken op de universiteit, wil Verhoeven niet bevestigen. “Bemoeien is ook het goede woord niet, het gaat om een grotere betrokkenheid.”

TiU is een privaatrechtelijke universiteit. Dat betekent dat de universiteit net als de andere twee privaatrechtelijke universiteiten, de Radboud Universiteit en de Vrije Universiteit, geen formele Raad van Toezicht heeft, maar een Stichtingsbestuur dat als zodanig functioneert. Het Stichtingsbestuur benoemt het College van Bestuur dat verantwoording aan hen verschuldigd is. De toezichthouders vergaderen minstens twee keer per jaar met de Universiteitsraad (commissie Dagelijks Bestuur). In 2012 werd er tevens vijf keer vergaderd met het CvB.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.