Verkiezingen: braindrain

Tilburg is één van de studentensteden van Nederland. Vanuit het hele land komen jongeren naar de stad toe om een hogere opleiding te volgen bij Tilburg University, Avans of Fontys. Het is in het belang van de stad om die mensen hier te houden na het afronden van hun studie.

– Dit artikel maakt deel uit van onze analyse van de verkiezingsprogramma’s in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Uiteraard komen studenten naar Tilburg toe om te studeren. Na het behalen van het diploma lijken de academici weer te vertrekken, want de hogere middenklasse is ondervertegenwoordigd in Tilburg. In het Tilburgse city-marketingplan ligt speciale focus op de groep ‘Bollebozen’, met als doel om studenten ook na hun studie aan de stad te binden.

Eerder dit jaar beloofde de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP via een sociaal manifest om banen te creëren voor studenten. Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, liet tegenover nieuwsredactie.net weten dat studenten veel moeite hebben met het vinden van een baan vlak na hun studie. De partijen hebben via dit manifest beloofd om vijftig bedrijven naar Tilburg te lokken wat goed zou moeten zijn voor 5000 banen. Concrete plannen zijn hier nog niet voor.

Dat het moeilijk is om afgestudeerden in Tilburg te houden, blijkt ook uit de verkiezingsprogramma’s van de partijen. De meeste partijen vinden dat er meer samenwerking moet zijn tussen onderwijs en het bedrijfsleven door het bevorderen van stageplekken. PvdA schrijft hierover: ‘Tilburg moet een toonaangevende proeftuin worden voor innovatie op het gebied van arbeid en arbeidsmarkt’. D66 vindt dat er meer werkgelegenheid moet komen die aansluit op de opleidingen in Tilburg en dat er meer mogelijkheden moeten komen om een eigen bedrijf te starten. De VVD vindt dat de gemeente een actievere rol moet spelen om studenten aan een baan te helpen.

Dit zijn niet de enige oplossingen die geboden worden door de partijen. Het CDA vindt dat de stedenband versterkt moet worden. Door samen te werken met steden uit het buitenland zoals China of Portugal denkt de partij de lokale economie te bevorderen. Hierdoor zijn er dan ook meer banen voor jongeren. TROTS vindt dat overbodige regelgeving moet worden afgeschaft en dat lokale bedrijven moeten samenwerken: er moet eerst gekeken worden naar samenwerking binnen gemeentegrenzen voordat bedrijven daarbuiten treden.

De meeste partijen zijn positief over de huisvesting voor starters. Lijst Smolders ziet juist daar de oplossing. In hun programma staat dat jongeren geholpen moeten worden door de gemeente met het verkrijgen van een betaalbare starterswoning. Ook zien zij de Spoorzone als een unieke kans om wonen, werken en onderwijs te combineren.

Morgen bekijken we het fietsbeleid: terug naar het ononderbroken rode fietspad of fietsers weren uit de stad?

Benieuwd naar de andere thema’s? Lees hier verder.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.