“Balans tussen onderwijs en onderzoek is zoek”

“De balans tussen onderwijs en onderzoek op de Nederlandse universiteiten is zoek.” Dit zegt voorzitter van universiteitenvereniging VSNU, Karl Dittrich tegen Trouw. “Universiteiten doen te weinig aan onderwijs.”

Volgens Dittrich is er bij universiteiten te veel aandacht voor wetenschappelijke publicaties, waardoor onderwijs het ‘ondergeschoven kindje’ is geworden. Ook vindt hij dat wetenschappers veel bezig zijn met werk voor bedrijven en overheden. Volgens wetenschappersvakbond VAWO zijn er door de publicatiedruk steeds  minder goede docenten. Wetenschappers waarderen het onderwijzen niet meer en dat zorgt ervoor dat er te veel studenten per docent zijn. Volgens het Standard Evaluation Protocol is er minder publicatiedruk vanaf 2015.

Ook de studentenvakbond LSVB is kritisch. De vakbond vindt dat de docenten te weinig tijd hebben om les te geven. Daarnaast merkt de vakbond dat studenten te lang moeten wachten op uitslagen van examens en te weinig begeleiding krijgen bij het maken van scripties. Ook het College van Beroep voor Hoger Onderwijs merkt dat studenten steeds meer klagen over hun universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.