Hoe slagvaardig zijn de fracties?

De studentenfracties beloven van alles, maar wat wordt er werkelijkheid? Univers vergeleek de verkiezingsprogramma’s van vorig jaar met de realiteit van nu. Hoe slagvaardig zijn de studentenfracties?

De huidige fracties agendeerden tijdens de vorige verkiezingen drie thema’s. Front ging voor de actieve student, voor internationalisering en voor innovatie. SAM zette in op onderwijskwaliteit, een bredere ontwikkeling van studenten en betere faciliteiten.

Via initiatiefvoorstellen en vragen aan het College van Bestuur kunnen de universiteitsraadsfracties hun eigen beleid voeren.

Onderwijskwaliteit
Beide fracties beloofden meer videocolleges en die kregen ze. Ze zijn beiden blij met de investering van een halve ton in onderwijsinnovatie. Niek de Groot, voorzitter van Front: “Als je het klassieke hoorcollege – waar kennisoverdracht centraal staat –, kan doen met digitaal onderwijs, heb je meer tijd en energie over om echt verdiepend op te stof in te gaan. Ik denk dat dat een win-win situatie is. We zijn er heel blij mee.” Erkan Ergün van SAM: “Er is een stuk naar de Uraad gekomen over de invulling van onderwijsinnovatie. Het gaat om ongeveer een half miljoen, daar zijn drie projecten ontwikkeld. Een daarvan gaat over videocolleges, dat ze dan heel mooi ‘repetitieklas’ noemen.”

SAM streefde een betere talenkennis van docent na, want dit ging ten koste van de onderwijskwaliteit, betoogde de fractie. Eline Balvert, voorzitter van SAM, geeft aan dat de fractie weinig vorderingen heeft gemaakt: “We zeggen niet dat dit geen prioriteit heeft: het is heel belangrijk. Maar dat is niet iets waar we ons actief mee bezig hebben gehouden.” Het is een ingewikkelde kwestie, meent haar collega Milou: “Er zitten heel veel haken en ogen aan. Je kunt het docenten simpelweg niet opleggen.”

Fractie Front wilde ook dat docenten betere Engels gingen praten. De fractie bedacht dat Engels geïntegreerd kon worden in de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO). Dat lukte niet. De fractie blijft zich onverminderd voor beter Engels in zetten, zegt Niek de Groot, voorzitter van Front: “Linksom of rechtsom.”

Flexibel studeren
Als onderdeel van het strategisch plan wordt een mobility window ingevoerd: een semester waarin studenten, zonder risico op studievertraging, in het buitenland kunnen studeren. Dat paste precies in het straatje van de studentenfracties, want het is goed voor de internationaliseringsagenda van Front en voor de beoogde ‘brede ontwikkeling’ van SAM.

SAM wilde nog een stapje verder met het mobility window, en diende nog een initiatiefvoorstel in. Erkan van SAM: “We wilden via het mobility window studenten de mogelijkheid bieden om hun eigen vakkenpakket samen te stellen. Dat was de ene kant van ons voorstel. De andere kant was dat keuzevakken ingewisseld kunnen worden voor een stage. Dat studenten dus studiepunten konden krijgen voor het lopen van een stage. Het College zei: ‘We vinden een stage heel belangrijk, maar dat is een overweging die de opleidingen zelf moeten maken’. Daar waren ze dus niet heel erg positief over.” Voorzitter Eline Balvert: “Er is niet bereikt wat we wilden, maar we zijn blij dat het weer op de agenda staat en dat het even onder de aandacht gebracht is.”

Ook Fractie Front is tevreden met het mobility window en de gevolgen voor flexibel studeren. Robert Becker van de huidige fractie: “Robert Coenmans van onze fractie in 2008 pleitte al voor een mobility window. Mooi dat dat pas na vijf jaar door de universiteit wordt opgepakt, maar het blijkt dat Front op die manier wel vooruitstrevend is.”

Faciliteiten
Het idee om de bibliotheek open te houden in het weekend komt van Fractie SAM. Maar beide fracties hebben zich afgelopen jaar ingezet voor de openingstijden van de bibliotheek: die moesten ruimer. Dat heeft het gewenste effect gehad: de pilot om de bibliotheek open te houden viel in de goede smaak en was goedkoper dan verwacht en werd verlengd.

Op facilitair gebied wilden beide fracties, in iets andere bewoordingen, ook meer buitenmeubilair realiseren. Hoe staat het daar mee? Dennis van Loon van Front: “Het buitenmeubilair is toegezegd. Nu willen we het ook zien.”

Ook Pim van Oeffelen van SAM is er mee bezig: “We hebben regelmatig gesprekken gehad met Paul Hoeijmans en de directeur van Facility Services om zaken te bespreken die we horen van studenten en waar we zelf tegen aanlopen. Onder andere het buiten meubilair. We hebben daar verschillende oplossingen voor aangedragen.”

Internationalisering
Een van de pijlers van Front was (en is) internationalisering. Dennis van Loon van Front: “Ben je een internationale universiteit of ben je een internationaal vriendelijke universiteit? Daar hebben we nooit echt een duidelijk antwoord op gekregen. In concrete gevallen is het College wel duidelijk. Wanneer er iemand bij zit die Engels praat gaat iedereen Engels praten. Je merkt wel dat de cultuur van de hele organisatie nog is dat er gewoon Nederlands gepraat wordt.”

Ook de informatievoorziening rondom de huisvesting van internationale studenten kon beter, meende Front in haar verkiezingsprogramma. Dennis van Loon: “Hier zijn we in het begin van het jaar mee bezig geweest. We hoorden dat er heel veel problemen waren met de Verberneflats. Dat mensen veel moesten betalen, terwijl woonkamers dicht gingen en er steeds minder faciliteiten waren. Wat gebeurde was dat WonenBreburg (de verhuurder) en internationale studenten steeds verder uit elkaar dreven. Studenten vonden het te duur en WonenBreburg zag gesloopte toiletten beneden op de grond liggen terwijl ze van tien hoog kwamen, zeg maar. I*ESN neemt heel veel verantwoordelijkheid bij feesten, zodat het niet meer zo uit de hand loopt. Het waren echt feestflats.”

SAM zette zich in voor een Engelstalig medezeggenschap en begon bij zichzelf. Voorzitster Eline Balvert: “Wij vinden het erg belangrijk dat de internationale student en medewerker op de hoogte zijn van wat er op de universiteit speelt. Wij zien daar voor onszelf een belangrijk rol. Al onze communicatie verloopt op zijn minst in het Engels, zodat ook de internationale student op de hoogte blijven van wat er speelt, en wat er gebeurt.”

Zo zijn er op vele vlakken vorderingen gemaakt. SAM deed dit op een actieve manier met meerdere initiatiefvoorstellen en vragen aan het College. Front maakte van deze rechten minder gebruik, maar dat hinderde de fractie niet in haar vorderingen. Het jaar is nog niet voorbij. Er staan nog allerlei grote vergaderstukken, zoals de onderwijsvisie, op de universitaire agenda. In de discussie over deze beleidsstukken hebben de fracties nog alle ruimte om hun stempel op het beleid van de universiteit te drukken. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.