Minder inschrijvingen door deadline 1 mei

De deadline voor het inschrijven bij een opleiding is dit jaar vervroegd naar 1 mei. Dit leidt tot een flinke terugval in het aantal nieuwe studenten.

Vorig jaar hadden 63.000 studenten zich twee weken voor de aanmeldingsdeadline ingeschreven, nu zijn er dat 45.000. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). De deadline voor inschrijving lag toen wel op 1 september. Na het verstrijken van de deadline hebben universiteiten en hogescholen het recht om studenten te weigeren.

De vervroegde aanmeldingstermijn voor hbo- en wo-opleidingen is door Onderwijs minister Bussemaker ingevoerd om studie-uitval te voorkomen. Hogescholen en universiteiten voeren nu onder andere eerst gesprekken met aankomende studenten om te zien of de gekozen studie wel bij de betreffende student past. Dit valt onder de zogenaamde ‘studiekeuzecheck’, die sinds dit jaar voor alle aankomende studenten verplicht is.

Update:

Definitieve cijfers voor Tilburg University zijn nog niet bekend, zo geeft een woordvoerder aan. “Dat geldt voor zowel de buitenlandse studenten als de Nederlandse. Daarbij komt dat aangezien de deadline is verschoven we moeilijk inschattingen kunnen maken, we kunnen niet goed vergelijken met vorig jaar.” Het aantal vooraanmeldingen lag vorige week op ruim 1200 aanmeldingen, circa 200 meer dan in dezelfde week van 2013. Uiteindelijk zijn vorig jaar 1815 studenten met hun studie gestart.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.