Recensie: Jersey Boys

‘Oh, what a night!’ De zaal van het Beatrix theater dendert op haar grondvesten terwijl het publiek enthousiast meeklapt met het bekende nummer. De vier heren in rode gilets op het podium nemen iedereen mee terug naar de jaren zestig, waar The Four Seasons de hitlijsten domineerden.

Het lijkt de perfecte American Dream. Vier jongens uit het armoedige Jersey flansen op een zolderkamer wat nummers in elkaar en scoren hit naar hit. De werkelijkheid is helaas anders. Nachtjes doorbrengen in de cel, familiedrama’s, enorme geldschulden en botsingen tussen de bandleden werpen een donkere schaduw over de levens van deze golden boys.

Vanaf het eerste moment belandt het publiek in een wervelstorm aan emoties, decorwisselingen en liedjes. Vlot wordt het verhaal aan elkaar gepraat door de verschillende bandleden. Langzaam leren we de vier échte mannen achter de glitterjasjes en prodent smiles kennen.

Publiek houdt adem in
Topper van de avond is het prachtige nummer ‘My Eyes Adored You’. Het moment waarop Frankie Valli hoort dat zijn dochter is overleden, is er een van oorverdovende stilte. Het publiek houdt de adem in als één voor één de bandleden de groep verlaten. Reden voor de breuk tussen de bandleden zijn onder andere de enorme schulden van bandlid Tommy DeVito en de heimwee van Nick Massi.

Jammer is dat er in de show vooral zoveel mogelijk nummers lijken te zijn gepropt. Knallers als Beggin’, Can’t take my eyes off you en Working my way back to you zijn daarom eigenlijk te ver ingekort. Het meezingeffect voor het publiek blijft dan ook wat uit, hoewel er wel flink wordt mee geswingd vanuit de stoelen. Overigens duurt het ook even voordat die bekende nummers aan bod komen: het eerste half uur moet het publiek het voornamelijk doen met het minder bekende repertoire van The Four Seasons.

Jersey Boys is echt
Toch doet dit geen afbreuk aan de voorstelling. Jersey Boys is echt, meeslepend en humoristisch. De vier hoofdrolspelers krijgen allemaal de kans om hun verhaal te doen, de show lijkt daardoor een realistische afspiegeling van het bandverleden van The Four Seasons. Wel reist af en toe de vraag of de muzikanten op het podium wel echt spelen, soms wordt er iets te opvallend met de blaasinstrumenten gezwaaid en ontbreekt er hier en daar een stekker uit een bas of elektrische gitaar.

Na de show staan er al gelijk twee castleden klaar om handtekeningen uit te delen. Onvermoeibaar lachen ze naar de camera’s en mobieltjes en zetten krabbels op CD hoezen, posters en Jersey Boys badeenden. Na een voor hen zo’n vermoeiende show verdient dat respect. ‘What a night’, it was.

Jersey Boys is tot en met 27 juli te zien in het Beatrixtheater in Utrecht.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.