Eijlander: ‘Fraude Stapel gaat vijf tot tien jaar terug’

Eijlander: ‘Fraude Stapel gaat vijf tot tien jaar terug’

Het fraudegedrag van oud UvT-decaan Diederik Stapel, gaat mogelijk vijf tot tien jaar terug. Dat zei Philip Eijlander, rector magnificus van de Tilburgse universiteit dit weekend in het Omroep Brabant-radioprogramma Alles Mag Op Zaterdag. De rector magnificus sprak urenlang met Stapel over de fraude.

“Op basis van die gesprekken heb ik me een redelijk beeld kunnen vormen. Mijn indruk is dat er niet bij één studie data gefingeerd is, maar zeker bij meerdere. Ik verwacht ook niet dat het alleen de laatste jaren zo is, maar al wat langer. Er zijn ook onderzoeken naar zijn tijd in Groningen en Amsterdam,” zo zegt Eijlander.

De oud-hoogleraar werkte vanaf 2006 in Tilburg, van 2000 tot 2007 was hij werkzaam in Groningen. Als de indruk van Eijlander klopt, zou dat betekenen dat Stapel ook gesjoemeld heeft met data, toen hij nog op de universiteit van Groningen werkte.

Stapel promoveerde in 1997 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam in de sociale psychologie. Of de fraude ook de promotie in Amsterdam betreft, weet Eijlander niet. “Daar laat ik me niet over uit, daar heb ik te weinig zicht op. Ik hoor ook die geruchten, maar daar heb ik zelf geen aanwijzing voor, dat moet Amsterdam zelf onderzoeken.”

Volgens de Tilburgse rector magnificus zijn er bij de affaire Stapel geen andere kopstukken betrokken. “Mijn indruk is dat niemand echt betrokken is geweest bij de fraude. Stapel deed veel onderzoek alleen. Daardoor heeft het vrij lang geduurd voordat dit boven de oppervlakte kwam.”

De Universiteit van Tilburg heeft een onderzoekscommissie onder leiding van psycholinguïst Willem Levelt opdracht gegeven onderzoek te doen naar de publicaties van Stapel. De uitslag van dit onderzoek wordt 31 oktober verwacht.

De universitaire wereld zou iets moeten leren van de affaire Stapel, aldus de rector magnificus op de radio. “Er zijn heel strenge mechanismen van peer review. Maar blijkbaar gaat iedereen er vanuit dat de data kloppen. We moeten nog eens kijken hoe we dat scherp kunnen krijgen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.