‘Alle onderzoeken Stapel worden bekeken’

Univers stuitte op een opmerkelijk bericht op de persoonlijke universiteitspagina van Joris Lammers, universitair hoofddocent aan de UvT.

Terwijl de meeste wetenschappers op verzoek van de Tilburgse universiteit geen commentaar geven op de zaak Stapel schrijft hij: “Er is grote onduidelijkheid over de betrouwbaarheid van de onderzoeksdata van een van mijn co-auteurs, Stapel. Ik wil benadrukken dat ik mijn onderzoeksdata zelf verzameld heb (of dat ik op de verzameling ervan, door bijvoorbeeld studenten, heb toegezien) en dat ik insta voor de betrouwbaarheid ervan. Er is 1 artikel waarvan ik niet zeker ben. Dat onderzoek ik nu. Dit artikel staat niet op deze website genoemd.”

Bij welk artikel eventueel gefraudeerd is, meldt Lammers niet. Wel geeft hij op zijn website aan, welke artikelen hij met Stapel schreef die zeker niet besmet zijn.  Het gaat om ‘How power influences moral thinking’ (Journal of Personality and Social Psychology), ‘Power Increases Hypocrisy; Moralizing in Reasoning, Immorality in Behavior.’ (Psychological Science) en ‘Social and personal power have opposite effects on stereotyping, but parallel effects on behavioral approach.’ (Psychological Science).

Na vergelijking van deze lijst met een publicatielijst van Diederik Stapel blijkt dat het artikel ‘Power and behavorial approach orientation in existing power relations and the mediating effect of income’ , geschreven samen met Lammers en J. Stoker (gepubliceerd in de European Journal of Social Psychology) ontbreekt. Of dit dan dus het bewuste artikel is dat de commissie Levelt onderzoekt, kon niemand bij de universiteit bevestigen.

Op de vraag van Univers waarom hij zo’n opmerkelijke tekst op zijn webwijspagina zet, antwoordt Lammers dat hij daarmee vooraf vragen van mensen wilde beantwoorden, die weten dat hij heeft samengewerkt met Stapel. Ook geeft hij aan  dat hij zelf geen onderzoek doet, maar bedoelt dat de commissie Levelt dit doet. “Er valt zelf verder weinig aan te onderzoeken. Die data komen niet met een label waar iets aan af te lezen valt. Het is ook niet bijzonder dat mijn onderzoek onder de loep genomen wordt, omdat alle onderzoeken van Stapel worden bekeken.”

Update 13 oktober: Lammers heeft de tekst inmiddels van zijn webwijspagina verwijderd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.