UvT treft blaam in zaak Stapel

‘Stapel dient niet als enige te worden gekruisigd’, was de stelling van het Brabants Dagblad gisteren. 83 procent van de reagerende lezers gaf aan dat zij ook vinden dat ook de UvT blaam treft in deze zaak.

Lezer Ruud wijst erop dat  de onderzoekscommissie niet alle gespreksverslagen openbaar heeft gemaakt, maar wel dat een aanbeveling doet  dat ‘alle verwerkte onderzoeksgegevens beschikbaar moeten blijven na afronding’.  Ruud: “De commissie lijkt hier zelf alweer de fout in te gaan, want het is niet te controleren of de conclusies juist zijn. Niet transparant.”

Het is opmerkelijk hoe de lezers van het Brabants Dagblad reageren: “Dat hij de boel kon bedriegen ligt ook aan anderen” vinden velen, zij vinden niet dat Stapel alleen schuldig is. Zij krijgen steun uit wetenschappelijke en bestuurlijke hoek. Klinisch en forensisch psycholoog Corine de Ruiter : “De wetenschappelijke omgeving waarin dit kon gebeuren moet de hand in eigen boezem steken. Hoe is het mogelijk dat men blijkbaar zo wqeinig kritisch naar elkaar is geweest ? Was er geen kritisch onderling debat?” vraagt De Ruiter zich af tegenover het ANP.

Kamerlid Jasper van Dijk van de SP stelde vragen aan Halbe Zijlstra. Van Dijk wilde van Zijlstra weten of hij vindt dat met de affaire Stapel de gedragscode van de universiteiten gefaald heeft en de cultuur opener moet worden. “Hoe oordeelt u over de aanbevelingen van de Commissie Levelt inzake de fraude van de de heer Stapel? Wat vindt u van de aanbeveling om een laagdrempelige vertrouwenspersoon voor fraude aan te stellen? In hoeverre heeft de huidige gedragscode van universiteiten gefaald, aangezien daarin staat dat (ruwe) onderzoeksgegevens vernietigd moeten worden?  Wat vindt u ervan dat sommige onderzoekers in alle beslotenheid te werk kunnen gaan?,” zijn enkele van de vragen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.