NWO wil geld terugvorderen bij Stapel

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat kijken of ze geld terug kan vorderen van Diederik Stapel. Eerst wordt bekeken of het geld van de onderzoeksfinancier goed besteed is. “En blijkt dat dit niet zo is, dan gaan we terugvorderen.”

De NWO gaf Stapel in de afgelopen jaren ruim twee miljoen euro. Zelfs Stapels promotieonderzoek werd uit deze publieke portemonnee betaald. “En als de rechtsgang van ons vraagt om de zaak tegen hem te steunen, dan gaan we zeker uitzoeken of we dat geld bij hem kunnen terugvorderen”, stelt Jos Engelen, voorzitter van de NWO in het Algemeen Dagblad. “Of het gaat om het hele bedrag kan ik niet zeggen. Dat moeten we nog uitzoeken.”

Engelen wacht bij zijn zaak af wat de Rijksuniversiteit van Groningen en de Universiteit van Tilburg gaan doen. Die bereiden nu een gezamenlijke aangifte voor. ,,Van die twee miljoen euro lig ik in eerste instantie niet wakker. De schade berokkend aan de wetenschap is ernstiger. Maar toch: het gaat wel om publiek geld”, aldus Engelen.

De Universiteit van Tilburg, waar de populaire hoogleraar op staande voet werd ontslagen, wacht eerst het definitieve rapport van de commissie-Levelt af. ,,Pas dan kijken we per publicatie wat de schade is en gaan we die waar mogelijk verhalen, laat een woordvoerder van rector Philip Eijlander aan het AD weten.

De Rijksuniversiteit van Groningen stelt dat een schadeclaim aan het adres van Stapel het logische gevolg is van de aangifte die zij zal doen. Een de universiteit zal niet de laatste zijn. Woordvoerder Jos Speekman: “Wat we zeker niet uitsluiten is dat promovendi eveneens naar de rechter stappen. Zij zijn in hun goede naam aangetast doordat ze proefschriften schreven met vervalste data, aangeleverd door hun promotor Stapel.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.