Nieuwe hype: AKO voor Stapel

De affaire Stapel inspireert vele schrijvers. Het verhaal is zo absurd dat velen denken dat het bruikbaar is voor een filmscript of een literair verhaal. Vandaag in de Volkskrant doet Max Pam de hele oefening nog eens over.

Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek in Utrecht, was de eerste die  in DUB erop wees dat het hier waarschijnlijk om een groot wetenschappelijk experiment gaat waarmee Stapel hoopt te bewijzen dat je met een paar simpele  trucs  op het gebied van statistiek, communicatie en vertrouwen zelfs de complete wetenschappelijke wereld en je beste vrienden langdurig om de tuin kunt leiden. Micha de Winter vond dat Stapel voor dit experiment  in aanmerking moest komen voor de Nobelprijs.

De Nobelprijs leek Univers toch te ver te gaan voor zoveel fantasie. In het magazine van 13 oktober heeft de redactie daarom  ironisch geopperd:  “Wij van Univers  voorzien toch eerder nominaties voor de PC Hooft-, Libris- of AKO Literatuurprijs.”

De Volkskrant deed het deze week nog eens dunnetjes over in de column van Arnon Grunberg op de voorkant en vandaag op opiniepagina door Max Pam. In zijn ‘Beweringen of Bewijzen’ oppert hij dat Diederik de AKO krijgt. Hoewel Pam de plot dus gejat heeft van Univers en De Winter beschrijft hij heel beeldend hoe de jury toekomt aan het uitreiken van de prijs. Vooral de slotzin van Pam is mooi: “Voor het eerst in de geschiedenis van de AKO-prijs waren vriend en vijand het erover eens dat de winnaar iemand was die grote verbeeldingskracht wist te paren aan het vermogen mensen weer in een verhaal te laten  geloven. Nederland had misschien een wetenschapper verloren, maar er een groot schrijver bijgekregen.”

Olaf Tempelman suggereert op dezelfde spreadpagina dat Stapel in de verkeerde tijd is geboren. “In de oude Sovjetunie was hem waarschijnlijk een plek in het presidium van de Academie  van Wetenschappen ten deel gevallen, en een kamer in een pompeus gebouw.”

Op de opiniepagina overigens ook een serieus stuk over de ‘publish or perish’- cultuur door  twee Groningse wetenschappers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.