Commissie Levelt: bij minimaal twaalf publicaties en drie proefschriften Stapel fraude

Commissie Levelt: bij minimaal twaalf publicaties en drie proefschriften Stapel fraude

Er is bij minimaal twaalf publicaties waar Diederik Stapel in zijn Tilburgse periode bij betrokken was, gefraudeerd. Tevens is bij drie proefschriften met data gerommeld. Het gaat om ‘How the mind moods’ van Yana Avramova, ‘De ironie van gelijkheid’ van L.M. van den Broek en om ‘Consistency and the unexpected’ van Marret Noordewier.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek van de commissie Levelt (Universiteit van Tilburg, data van 2007 tot 2011) naar het werk van de oud-hoogleraar van de UvT. Het onderzoek loopt nog, dus het aantal onderzochte en  besmette publicaties en proefschriften kan nog verder oplopen.

Een definitief rapport over de omvang van de fraude zal waarschijnlijk rond de zomer verschijnen. In de tussentijd komen de drie onderzoekscommissies die de onderzoeken van Stapel hebben bekeken met hun onderzoeksresultaten naar buiten. De commissie Levelt heeft nu dus de bal afgetrapt, de data van de commissies Drenth (Universiteit van Amsterdam, data van 1994 tot 1999) en de commissie Noort (Rijksuniversiteit Groningen, data van 2000 tot 2006) volgen in april. Dan zal vermoedelijk ook de volgende tranche met resultaten van de Tilburgse commissie volgen.

Er is niet alleen gekeken naar onderzoeken die door Stapel zelf zijn verricht, maar ook naar publicaties waarbij de ex-UvT hoogleraar data heeft aangeleverd. Ook zijn gesprekken met co-auteurs gevoerd en heeft Stapel een kans gehad te reageren. De commissieleden hebben bij bestudering van de datasets en vragenlijsten hulp gehad van statistici, ook heeft de commissie eigen onderzoek gedaan en is een afweging gemaakt.

De commissies hanteren bij de publicatie van de resultaten twee lijsten: een lijst met namen van alle publicaties die onderzocht zijn door de betreffende commissie en een lijst met namen van publicaties waar fraude is vastgesteld. “Die laatste lijst zegt niets over de verantwoordelijkheid van de co-auteurs. In het eindrapport wordt wel naar verantwoordelijkheid gekeken,” aldus de universiteiten.

Opvallend is dat Avramova voor haar onderzoek in 2011 nog de dissertatieprijs won, uitgereikt voor het beste proefschrift.

De resultaten worden hier gepubliceerd.

De Tilburgse rector magnificus Philip Eijlander was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie. Commissievoorzitter Pim Levelt laat weten dat alle informatie die de commissie momenteel vrij wil geven, online gepubliceerd is en dat hij nu dus geen verdere toelichting wil geven. Ook de diverse gedupeerde promovendi waren niet bereikbaar.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.