Clevers: “Wetenschap hard geraakt door fraude Stapel”

Clevers: “Wetenschap hard geraakt door fraude Stapel”

Volgens Hans Clevers, toekomstig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de fraude van hoogleraar Stapel veel meer schade heeft aangericht dan hij in eerste instantie had verwacht.

“Onze handelswaar in de wetenschap is de waarheid. Als dan iemand, een van de twintigduizend wetenschappers moet ik wel benadrukken, dan niet zo zwaar tilt aan die waarheid, straalt dat enorm uit op het hele vakgebied”, zei Clevers dit weekend in het programma Buitenhof. Hoewel hij toegeeft dat er door de eeuwen heen met enige regelmaat rotte appels zijn aangetroffen, is de affaire Stapel volgens Clevers een heel zeldzaam geval.

Clevers volgt per 1 juni Robbert Dijkgraaf op, die de positie zal innemen van directeur bij het Institute for Advanced Study (IAS) aan de Princeton Universiteit. De toekomstig president van het wetenschappelijk genootschap ontving onlangs de Heinekenprijs voor de geneeskunde uit handen van de KNAW. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar de regulering van groei van levende weefsels tijdens de normale ontwikkeling en tijdens ongeremde tumorgroei. Zijn ontdekkingen stonden aan de wieg van een nieuw wetenschapsterrein, onder andere naar stamcellen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.