Zijlstra kritisch op Engelstalige master

Gaan Engelstalige masters op de UvT zoals Management of Cultural Diversity en Economics and Finance of Aging straks verdwijnen? Die kans bestaat.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) heeft accreditatieorganisatie NVAO opdracht gegeven om te onderzoeken of het terecht is dat er bij een master in het Engels les wordt gegeven, zo zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

In de wet staat dat onderwijs in het Nederlands moet worden gegeven, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er ook internationale studenten in de klas zitten of omdat de lesstof alleen in het Engels kan worden gegeven. De UvT biedt ruim 50 masterprogramma’s aan, waarvan een groot deel Engelstalig.

CDA en de PVV vroegen bij het debat om een betere waarborg van het Nederlands in het hoger onderwijs. Ook zou het niveau van het Engels van de docenten onvoldoende zijn.

Mocht de NVAO na visitaties tot de conclusie komen dat er onterecht les wordt gegeven in het Engels, dan zal de universiteit terug moeten naar het Nederlands.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.