Marcel Boogers geeft visie op verkiezingen

De kiezer heeft gesproken, de uitslag is binnen. VVD en PvdA zijn de grote winnaars, de PVV en Groen Links hebben flink ingeleverd. Allemaal leuk en aardig, maar wat betekent dit voor de toekomst van Nederland? Univers belde politicoloog Marcel Boogers en vroeg: “Wat nu”?

“Het is duidelijk dat de kiezer rust wil op het front”, zegt Boogers. “Nederland heeft gekozen voor twee stabiele middenpartijen. De discussie of Nederland nu rechtsom of linksom de crisis wil aanpakken heeft daaraan bijgedragen. Daardoor zijn de flanken in het politieke veld afgekalfd en is het midden gegroeid.”

Toch betekent de uitslag volgens Boogers niet dat Nederland nu eensgezind heeft gestemd. “Het signaal dat de kiezer heeft afgegeven is tegenstrijdig. Enerzijds zegt de kiezer: we willen een socialer Nederland, met meer investeringen. Anderzijds wordt er gezegd dat het huishoudboekje eerst in orde moet zijn”. Het electoraat is kortom nog altijd verdeeld. En het gaat een grote opgave worden om die verdeeldheid op te lossen. “Politieke partijen moeten nu echt bruggen gaan bouwen, een draagvlak creëren.”

“Prinsjesdag gaat belangrijk worden in de onderhandelingen over de nieuwe regering”, verwacht Boogers. Dan gaat de begroting worden besproken die al grotendeels is vastgelegd door de Kunduz-coalitie. “Daarover zal fors worden gedebatteerd. Dat kan de formatie gruwelijk in de weg staan, omdat partijen verder uit elkaar drijven. Maar het is ook mogelijk dat tijdens de debatten over de begroting partijen juist dichter bij elkaar komen, en dat er zo al een basis wordt gelegd voor een nieuwe regering.”

Dat die nieuwe regering in ieder geval uit de VVD en PvdA zal bestaan, daarover heeft Boogers geen twijfel. “Die twee zijn tot elkaar veroordeeld”. Maar er is een derde partij nodig, vooral omdat de VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. “Die derde partij zal denk ik D66 of het CDA worden. Maar ik verwacht dat het CDA niet heel happig zal zijn om mee te regeren. Ze hebben immers wederom verlies geleden. Dus maakt D66 de beste kans.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.