Geen aanpassing Onderwijswet vanwege Stapel

Het ministerie van Onderwijs is niet van plan om naar aanleiding van de zaak Stapel de Wet op Hoger onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) zodanig aan te passen dat een doctorsgraad eenvoudig kan worden ingetrokken.

Universiteiten kunnen er nu al voor kiezen om de doctorsgraad af te pakken bij wetenschappelijk wangedrag tijdens de promotie. Bij fraude in de latere wetenschappelijke carrière van een wetenschapper kan dit niet, maar het college van rectoren vindt het niet nodig om deze regel te veranderen.

“Wij sluiten ons bij deze opvatting aan,” aldus minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief gaan de bewindslieden ook in op de acties die de universiteiten, VSNU, NWO en KNAW hebben genomen om fraude tegen te gaan. “De ontwikkelingen op dit gebied willen wij op de voet blijven volgen. Wij zullen de betrokken organisaties vragen ons actief op de hoogte te houden van de uitvoering van hun voornemens. Ook zullen wij in bestuurlijk overleg met de organisaties het thema integriteit regelmatig aan de orde stellen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.