Veel privaat geld naar Nederlandse universiteiten

Nederlandse wetenschappers scoren uitstekend als het gaat om sponsoring. Van alle Europese wetenschappers halen ze het meeste op aan private investeringen: gemiddeld 72,800 dollar. Wereldwijd gezien staat Nederland op de derde plek, na Zuid-Korea (97,900 dollar) en Singapore (84,500 dollar).

Dat blijkt uit de the World Academic Summit Innovation Index van de Times Higher Education. De onderzoekers bekeken hoeveel bedrijven investeren in onderzoek aan Nederlandse en buitenlandse universiteiten.

In de top 10 staan vijf Aziatische landen. Phil Baty, opsteller van de ranking, spreekt daarom over een wake-up call voor het Westen.

In een blog laat Laurens Hessels, senior onderzoeker bij de afdeling Science System Assessment van het Rathenau Instituut, weten vraagtekens te hebben bij het onderzoek. “Times Higher Education blijkt een merkwaardige steekproef te gebruiken, waardoor er een vergelijking tussen appels en peren ontstaat. De ranking is gebaseerd op de 400 beste universiteiten. Bijzonder is dat bijna het gehele Nederlandse universitaire bestel tot deze top-400 behoort, terwijl in veel landen slechts enkele instellingen zo goed presteren. Zuid-Korea, aanvoerder van de lijst, heeft slechts vier universiteiten in de top 400, Singapore en China ieder slechts twee. Dit betekent dat het bedrag dat is uitgerekend (industriële bijdrage per wetenschapper) voor veel landen alleen iets zegt over een handjevol instellingen. De hoge score van China bewijst niet dat daar veel privaat geld naar universiteiten gaat, maar alleen dat er vrij veel geld naar zijn twee topuniversiteiten gaat.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.