Glazen plafond vertoont scheurtjes

Vrouwen zijn in de raden van bestuur nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd: slechts 4,7 procent van de Nederlandse bestuurders van beursgenoteerde bedrijven is vrouw. Daarmee ligt Nederland flink achter op het streven van 30 procent in 2016. In de raden van commissarissen gaat het wel de goede kant op. Dat blijkt uit cijfers van de Female Board Index 2013.

Het percentage van vrouwen in dit toezichtsorgaan steeg afgelopen jaar van 14% naar 18%. Tachtig van de 445 Nederlandse commissarissen zijn vrouw. Dit staat in schril contrast met het aantal vrouwen in raden van bestuur. Die tellen slechts tien vrouwen op 213 bestuurders. Dat waren er vorig jaar negen.

De Female Board Index 2013 is een jaarlijks onderzoeksrapport van Mijntje Lückerath-Rovers naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in bestuurskamers en raden van commissarissen. Lückerath-Rovers is sinds kort hoogleraar Corporate Governance aan Tilburg University en TiasNimbas business school.

“Als je kijkt naar de regels van de Nederlandse quota dan moeten we dus 30 procent vrouwen in raden van commissarissen hebben en 30 procent vrouwen in raden van bestuur. Geen enkel Nederlands bedrijf voldoet formeel aan de criteria”, zegt Lückerath-Rovers. “PostNL zit er heel erg dichtbij: vijftig procent vrouwen in de raad van bestuur en 29 procent vrouwen in de raad van commissarissen.”

DE Masterblenders – van de koffie – doet het als beursgenoteerd, Nederlands bedrijf het beste: de raden van bestuur en commissarissen bestaan gecombineerd voor 43 procent uit vrouwen. DE wordt gevolgd door Unilever en Ordina: respectievelijk 36 en 33 procent. Vier bedrijven – DE, DSM, Unilever en Wessanen – voldoen al aan Europese quota: de Europese quota heeft geen streefcijfers voor raden van bestuur, enkel voor raad van commissarissen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.