‘Alle wetenschappelijke publicaties gratis online’

Alle wetenschappelijke publicaties moeten over tien jaar vrij toegankelijk zijn. Als wetenschappers dat niet vrijwillig doen, is staatssecretaris Sander Dekker bereid het in de wet op Hoger Onderwijs te zetten.

Dekker spreekt over een ‘principiële keuze’. “Mijn streven is om binnen tien jaar de volledige omslag naar Open Acces te hebben gemaakt. Om dit te bereiken moet over vijf jaar al zestig procent van de wetenschappelijke artikelen gratis online te lezen zijn. Doordat we nu zo’n duidelijke keuze maken voor Open Access van publicaties kan de overgangsperiode zo kort mogelijk blijven.”

De wetenschappelijke tijdschriften waar onderzoeksresultaten nu in gepubliceerd worden zijn erg duur en daardoor dus niet voor iedereen toegankelijk. Dekker vindt dat Nederland een voortrekkersrol moet hebben om dit te veranderen. Hij wil samen optrekken met het gelijkgestemde Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook zal de staatssecretaris begin volgend jaar met de wetenschappelijke organisaties en uitgeverijen om de tafel gaan zitten om het proces naar Open Access te bevorderen.

De staatssecretaris houdt een stok achter de deur. “Wanneer in 2016 blijkt dat de ontwikkelingen op het gebied van Open Access zich in onvoldoende mate vorderen, zal ik samen met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorstellen om de verplichting om Open Access te publiceren in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek op te nemen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.