Dekker roept op tot open access binnen EU

De wetenschappelijke wereld moet open acces omarmen. Dat is niet alleen een morele plicht, maar essentieel voor de ontwikkeling van de maatschappij. Iedereen kan namelijk van open access profiteren. Dat zei Onderwijsstaatssecretaris Sander Dekker vandaag in zijn Keynote speech tijdens de conferentie ‘Academic Publishing in Europe’ in Berlijn.

Dekker roept de verschillende Europese landen op om snelle stappen te zetten. Hij maakt daarbij onderscheid tussen ‘green roads’ en ‘golden roads’. Bij de groene weg bestaan open acces en betaalmuren naast elkaar, waarbij er soms ook embargo’s zijn op de publicatie van onderzoeksresultaten. Volgens Dekker leidt dat tot onnodige vertraging en dat is niet goed is voor de ontwikkeling van de maatschappij. Bij de  gouden weg zijn alle publicaties in alle tijdschriften via open acces beschikbaar.

Eerder gaf de staatssecretaris al aan dat als het aan hem ligt, in Nederland over tien jaar alle publicaties vrij beschikbaar zijn. Als wetenschappers dat niet vrijwillig doen, wil Dekker het opnemen in de Wet op Hoger Onderwijs.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.