Weinig schot in onderhandelingen universiteiten en Elsevier

Weinig schot in onderhandelingen universiteiten en Elsevier

De onderhandelingen tussen uitgeverij Elsevier en de Nederlandse universiteiten over de abonnementsgelden van wetenschappelijke tijdschriften vergaan moeizaam. De universiteiten willen namelijk stappen zetten naar een vrij toegankelijk systeem voor wetenschappelijke publicaties, terwijl Elsevier daar vooralsnog geen stappen tot wil zetten.

Vrije toegang
De universiteiten willen, zoals het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beoogd heeft, dat alle wetenschappelijke publicaties vrij toegankelijk zijn. Zij willen daarom alleen de huidige afspraken met Elsevier over de abonnementen verlengen, als de uitgeverij bereid is stappen te zetten naar het zogenaamd Gold Open Access systeem. De uitgeverij kwam echter met een voorstel waarin zij op geen enkele manier ingaan op de toekomstige plannen. “Het is nu afwachten op het nieuwe voorstel.”, vertelt Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. “Lukt het niet, dan zullen we overgaan naar het scenario dat Dekker in zijn kamerbrief beschrijft.” Dit betekent de invoering van een wet die de betrokken partijen verplicht om Open Access te publiceren.

Open access
Het open access systeem is een initiatief van het Ministerie van OCW. Staatssecretaris Dekker wil dat in 2020 100% van de Nederlandse publicaties open access zijn. Het huidige systeem zou hiermee drastisch veranderen. Momenteel worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften met hoge abonnementskosten. Met het beoogde syteem van Gold Open Access betaalt niet de gebruiker, maar de auteur voor de publicatie, waarna het vrij toegankelijk zal zijn.

Onderhandelingen
Momenteel zijn diverse wetenschappelijke uitgevers en Nederlandse universiteiten bezig met het maken van afspraken over abonnementsgelden. Verschillende uitgevers zijn terughoudend, omdat het verdienmodel verandert. Zo ook Elsevier. Al is ook gebleken dat sommige uitgevers wel degelijk stappen willen zetten naar open access.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.