Tilburgse studenten tegen leenstelsel

Tilburg werd vandaag goed vertegenwoordigd bij de leenstelseldemonstratie op het Malieveld. Univers was ter plekke aanwezig en sprak met (oud-)Tilburg University studenten die vandaag alle drie op het podium verschenen om hun ongenoegen te uiten.

Floris-Jan ter Bruggen (bestuurskunde) sprak vandaag namens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) de menigte toe over de gevolgen die het leenstelsel zal hebben. “Het nieuwe leenstelsel geldt niet alleen voor aankomende studenten, maar ook voor studenten die nu in hun bachelor zitten. Degenen die volgend jaar aan een master beginnen, krijgen daar geen studiefinanciering meer voor. Ook zorgt het leenstelsel voor grote financiële druk. Daardoor zullen mensen minder snel dingen buiten hun studie ondernemen.” Terwijl het volgens Floris-Jan juist in deze tijden belangrijk is om extra ervaringen op te doen. “Als je gaat solliciteren, kun je je juist onderscheiden met de dingen die je buiten je studie hebt ondernomen.”

Investeringen
Rosanne Broekhuizen (organisatiewetenschappen) stond vandaag namens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) op het podium. Het leenstelsel zoals het er nu ligt, vindt Rosanne te vaag. “Het geld dat dit nieuwe leenstelsel opbrengt, is pas in 2017 zichtbaar in beter onderwijs. Daarom investeren universiteiten en hogescholen die eerste drie jaar zelf in het onderwijs. Maar hoe gaat Tilburg University dat dan precies doen? Als het leenstelsel al in 2015 ingaat, dan heeft dit wel haast. Ik ben benieuwd hoe de universiteit dat gaat aanpakken.”

Schuldenstelsel
Robbert Coenmans studeerde rechten aan Tilburg University en is nu voorzitter van FNV Jong. “Wij maken ons vooral zorgen over de dikke schuld waarmee mensen worden opgezadeld. Daarmee loop je vertraging op voor de rest van je leven. Denk maar aan het krijgen van een hypotheek.” Daarbij weerhoudt het nieuwe leenstelsel te veel mensen ervan om te gaan studeren, aldus Robbert. “Het afschaffen van de basisbeurs weerhoudt één op de vijf mbo’ers ervan door te stromen naar het HBO. En in gezinnen waar het niet zo vanzelfsprekend is om te gaan studeren, wordt de drempel nog hoger.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.