Rector Magnificus Eijlander stopt dit academisch jaar

Philip Eijlander (56) maakt zijn tweede termijn als Rector Magnificus van Tilburg University niet af. Vier jaar geleden werd bij Eijlander de ziekte van Parkinson geconstateerd waardoor hij nu eerder stopt. Eijlander blijft Rector Magnificus tot zijn opvolging rond is. Daarna keert hij terug naar zijn leerstoel aan de rechtenfaculteit. “Het liefst wil je toch die tweede termijn afmaken – wat dat betreft ben ik echt een doorzetter. Maar je moet wel reëel zijn.”

Eijlander vertelt voorafgaand aan de Dies Natalis over zijn diagnose: “Ik had destijds wat last van trillen in mijn onderarm. In het begin denk je dat het bij een drukke baan hoort: niets bijzonders. Maar het hield toch langer aan en toen ben ik naar mijn huisarts gegaan. Het enige dat hij kon bedenken was Parkinson.”

Medische specialisten bevestigen daarna vrij snel de diagnose van de huisarts. “Dat was een schok. Ik heb mezelf altijd gezien als een zondagskind. Ik dacht op dat moment ‘Parkinson? Dat is toch iets wat mensen krijgen die zeventig zijn?’ Maar dat bleek dus niet zo. Bij mij uit de ziekte zich voornamelijk in trillingen – tremoren noemen ze dat dan – aan de linkerkant van mijn lichaam. Ik weet dat nu vier jaar en ik prijs me gelukkig dat het redelijk stabiel is.” Eijlander heeft het gevoel dat hij in zijn werk nog scherp is, maar hij is eerder vermoeid: “Ik probeer het altijd uit te leggen door te zeggen dat alles wat je doet twintig procent meer energie kost.”

Eijlander vindt de Dies Natalis een mooi moment om zijn uiteindelijke vertrek bekend te maken. Eijlander: “Deze universiteit ligt mij na aan het hart, die verdient ook een rector die voor meer dan honderd procent z’n werk kan doen. Je kunt dan zelf nog wel denken dat het goed gaat, maar tien of vijftien procent minder zijn, dat is al niet goed.” Hij blijft Rector Magnificus zolang een opvolger nog niet gevonden is, “Ik ga er wel van uit dat dat niet langer duurt dan tot komende zomer.” Na de Diesviering start de procedure voor de werving. “Ik blijf gewoon, ook na vandaag, Rector Magnificus van deze universiteit.”

Als zijn opvolging rond is, neemt Eijlander een sabbatical en keert daarna terug naar zijn leerstoel als hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan Tilburg Law School. “Ik word in december pas 57: ik ben nog redelijk jong en ga er vanuit dat ik nog tien jaar moet werken. Dat het me gegeven is om een aantal jaren te werken in het onderwijs en onderzoek, wat ik heel leuk vind om te doen. ”

Met de keuze van een opvolger wil Eijlander zich niet te veel bemoeien: “Maar als ik één ding mag zeggen, dan hoop ik dat het een vrouw mag zijn. We worden 87 en er is nog nooit een vrouw rector geweest. Het is hoog tijd dat dat wel gebeurt.”

Univers sprak Eijlander voorafgaand aan de Diesviering over zijn rectoraat, zijn ziekte, medezeggenschap, het besturen van de universiteit, de onvermijdelijke Stapel, de petitie van zes hoogleraren en de toekomst van zowel de universiteit als Philip Eijlander zelf. Dat interview valt te lezen in de volgende Univers, die 11 december in de bakken ligt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.