Whisky en kaarslicht

“Vanwege acuut brandgevaar door water in de hoofdmeterkast sluiten ze straks de elektriciteit af”, schrijft een van mijn buurmannen ’s avonds rond een uur of negen op de Facebookpagina van ons studentencomplex. Snel gris ik wat waxinelichtjes uit de kast en vis een zaklamp uit mijn nachtkastje. Ik ben er klaar voor.

Ik was de hele dag al bezig met het steeds opnieuw instellen van de wekkerradio en het resetten van de combimagnetron omdat de stoppen er telkens uit knalden, dus echt een verrassing is het niet. Als a-techneut wachtte ik gewoon tot de storm over zou waaien en een heldhaftige man het klusje zou klaren. Feminist die ik ben.

Een half uurtje na het Facebookbericht floepen inderdaad alle lichten uit. Inmiddels zijn de kaarsjes aan en is de buurman binnen gelopen. Terwijl we in het kaarslicht wat bijkletsen, whisky drinken en bewonderend naar de sterren kijken die ineens veel duidelijker zichtbaar zijn, worden we er steeds weer pijnlijk aan herinnerd hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit. Dat gaat ongeveer zo:

“Zal ik een pizza in de oven gooi.. ow wacht.”

“Zullen we een muziekje opzet.. ow shit.”

“Mijn mobiel is bijna leeg, mag ik ‘m even opla.. laat maar.”

“Waar zit je lichtknop in het toilet.. ah damn!”

Gelukkig duurt de storing uiteindelijk maar een uur. Als het licht weer aangaat, doen we een bescheiden vreugdedansje, maakt de buurman me nog een keer in met een potje Set en zoek ik daarna m’n bed op. De sterren staan weer doffer aan de hemel en de koelkast doet gezien zijn gebrom duidelijk zijn best om de inhoud weer te verkoelen. Wat een irritant, monotoon geluid eigenlijk. Ook check ik nog even mijn brandalarm en de locatie van m’n blusdeken. In mijn gedachten spookt toch het horrorscenario waarbij het lek te laat zou zijn opgemerkt en ik met mijn hebben en houden van het balkon had moeten springen. Een waardevolle les aan het eind van 2014.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.