Oratie professor Peter Achterberg

Vrijdag 13 maart is het zo ver: om 16.15 uur begint prof. dr. Peter Achterberg aan zijn inaugurale rede. De oratie – getiteld: ‘Een eenzame visserman op zoek naar geluk’ – gaat over het publieke aanzien van de wetenschap.

Cultuursocioloog Peter Achterberg is sinds 1 februari 2014 hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in culturele, politieke en religieuze veranderingen in het Westen en de consequenties daarvan voor sociaal gedrag. Samen met collega Tim Reeskens vormt Achterberg de tweekoppige Socioloog des Vaderlands op deze site.

In zijn oratie gaat Peter Achterberg in op de vertrouwenskloof ten aanzien van de wetenschap. Sommige mensen verlangen veel van de academie, terwijl ze wetenschappelijke instituties tegelijkertijd wantrouwen. De Tilburgse hoogleraar Sociologie analyseert hoe die vertrouwenskloof voortkomt uit het alom aanwezige maatschappelijke onbehagen en uiteindelijk leidt tot een voorkeur voor burgerparticipatie in de wetenschap. Een ander gevolg van de vertrouwenskloof is dat communicatie over wetenschap de legitimiteit ervan niet altijd versterkt.

Peter Achterberg (1977) is niet vies van pakkende uitspraken. Zo pleitte hij eerder voor een ‘bunkerharde cultuursociologie’. “Het gaat hierbij om een cultuursociologie die wetenschap radicaler van moraal beoogt te scheiden dan in de sociologie gebruikelijk is; die de keuze voor cultuursociologie niet definieert als een kwestie van smaak, maar van intellectuele urgentie.”

Locatie: Cobbenhagengebouw, Aula

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.