Titels ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ straks beschermd

Titels ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ straks beschermd

Minister Bussemaker is bezig met een wet waarmee de termen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ beschermd worden. De wet staat vanaf vandaag online, zodat burgers kunnen reageren. Het voorstel gaat hierna naar de Raad van State en de Tweede Kamer.

Het doel van het wetsvoorstel is het tegengaan van misleiding van studenten en werkgevers en het waarborgen van het hoger onderwijs. Er kunnen ook sancties worden opgelegd aan onderwijsinstellingen die de normen overtreden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, riskeren de instellingen een boete van maximaal 810.000 euro of 10 procent van hun jaaromzet.

Er zijn wel uitzonderingen. Als er geen graden in het vooruitzicht worden gesteld en daarnaast geen geld voor de opleiding wordt gevraagd, komen instellingen er goed vanaf. De Kleuteruniversiteit en de Universiteit van Nederland hoeven daarom hun naam niet te veranderen. Ook Volksuniversiteiten –en hogescholen hoeven dat niet, omdat de instituten de naam al lang dragen.

De onbekostigde universiteit TIAS School for Business and Society, verbonden aan Tilburg University,  mag zich ook universiteit blijven noemen. Ze waren niet bereikbaar voor commentaar.

Alhuraa Universiteit
De Dutch University College in Wilp en de Hogeschool Geesteswetenschappen moeten straks wel op zoek gaan naar een nieuwe naam. Dit geldt ook voor de Alhuraa Universiteit in Den Haag die zich voordeed als erkende instelling. In 2013 kreeg de ‘universiteit’ een boete opgelegd wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Meer dan honderd mensen kregen een diploma met de graad bachelor, master en doctor, terwijl de instelling daartoe niet bevoegd was. Deze rechtszaak is overigens een uitzondering. Andere niet-erkende instellingen, die geen valse diploma’s weggaven, mochten zichzelf wel universiteit of hogeschool noemen. En daar wil Bussemaker nu een einde aan maken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.