VVD wil mes in ‘onrendabele’ studies

De VVD wil het rendementsdenken nog een stapje verder voeren. De regeringspartij roept op om opleidingen waarmee studenten niet aan het werk komen te schrappen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.Volgens VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg moeten we af van studies “waarmee studenten uiteindelijk alleen in de kaartenbak van uitkeringsinstantie UWV belanden”. Duisenberg wil bestaande opleidingen aan dezelfde toets onderwerpen als nieuwe studies, waarbij streng wordt gekeken naar de kansen van afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Duisenberg: “Er is nu weer een recordaantal psychologiestudenten. Dit terwijl velen van hen straks zonder werk komen te zitten of onder hun niveau aan de slag moeten. Omdat de opleidingen per student betaald krijgen, is er nu geen prikkel om dat te veranderen. Er moet veel meer gekeken worden of iemand na zijn opleiding ook een baan kan vinden.”

VVD-plan is “echt te kort door de bocht”

Het plan is tegen het zere been van coalitiepartner PvdA. Die partij wil zich juist hard maken voor studies die in het verdomhoekje zitten. Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis noemt het VVD-plan “echt te kort door de bocht”. Hij wijst erop dat juist tegen dit soort ’doorgeslagen rendementsdenken’ vorig jaar groot verzet ontstond op de Universiteit van Amsterdam.

Wel zijn de regeringspartijen het erover eens dat opleidingen transparanter moeten worden over de potentiële arbeidskansen. Zij zullen daarom morgen bij minister Bussemaker (Onderwijs) aandringen op een ’diepgravend onderzoek’ naar de onafhankelijkheid van de gegevens die opleidingen verstrekken aan toekomstige studenten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.