Studenten, haast je langzaam

Festina Lente, zeiden de Romeinen. Haast je langzaam. Een boodschap waar alumnivereniging afgestudeerde Psychologen Tilburg (VAPT) ongetwijfeld weleens van gehoord heeft. Een van de mooiste stukken op Universonline.nl van de afgelopen tijd besteedde aandacht aan het dertigjarig bestaan van deze vereniging. Het geheim achter dit succes? Vooral niet te hard werken.

Nou ja, soms waren er wel grootse plannen, vertelt Sjaak Wijnen, lid van het eerste uur. Maar meestal gebeurde er weinig. Wijnen: “Toen we contributie hieven, waren er veel leden die 35 gulden per jaar betaalden. Daar hoorde je nooit iets van. Ook niet als je een jaar niets organiseerde. Het leek wel alsof ze niets in de gaten hadden.”

“Nee, alumnivereniging VAPT maak je de pis niet lauw. En daarmee zijn ze een lichtend voorbeeld voor de huidige student”

Niet dat VAPT blij was met de contributie: “Het geld kwam met sloten binnen. Daardoor had de VAPT veel geld in kas. Dat was een probleem, want wat moet je daar mee doen?” Het ledental van de vereniging is al jaren dalende, maar veel animo om daar iets aan te veranderen, is er niet. Wel organiseert VAPT tegenwoordig om de paar maanden een lezing. “Dat is al heel wat,” aldus Wijnen.

Nee, alumnivereniging VAPT maak je de pis niet lauw. En daarmee zijn ze een lichtend voorbeeld voor de huidige student. Want een beetje op je gemak afstuderen zit er niet meer in tegenwoordig. Het diploma moet snel worden binnengesleept, de ambities moeten torenhoog zijn, de agenda overvol. Geen wonder dat burn-out en depressie zich in rap tempo ontwikkelen tot typische jongerenziektes.

Leg de lat laag

In een interview met Univers waarschuwt Jac van der Klink, hoogleraar gezondheid en arbeid, voor het gevaar dat ambitie heet: “Vroeger werkten mensen vooral om brood op de plank te krijgen. Nu willen mensen vooral ambities waarmaken. Dat is een stuk complexer. Je kunt er altijd mee bezig zijn.” Uitputting ligt op de loer.

“Mindfulness-boeken zijn niet aan te slepen en yoga-cursussen zitten overvol”

Ook op andere vlakken wordt er steeds vaker opgeroepen tot rust. Filosofe Joke Hermsen pleit in haar essays al jarenlang voor een andere tijdsbeleving, eentje die niet alleen door werkdruk en streven wordt bepaald. Mindfulness-boeken zijn niet aan te slepen en yoga-cursussen zitten overvol. Allemaal gesneden koek voor Sjaak Wijnen en VAPT. Door de lat lekker laag te leggen bestaat de vereniging al dertig jaar. Maximaal succes met minimale inspanning. Of zoals Wijnen het zegt: “Ik heb altijd het adagium aangehouden dat je beter kabbelend kunt voortbestaan dan dat je al te ambitieus van start gaat, want dan houd je het niet lang vol.”

Studenten, wees als Sjaak Wijnen. Wees als alumnivereniging VAPT. Stop met rennen. Begin met kabbelen. En voor je het weet zet je iets neer dat dertig jaar later nog bestaat.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.