Tranen en gejuich: Fractie Front met zes zetels in universiteitsraad

Tranen en gejuich: Fractie Front met zes zetels in universiteitsraad

Een donderslag bij heldere hemel waar zelfs Front niet op had gerekend: de partij behaalt voor het eerst in de geschiedenis van het tweepartijensysteem zes zetels bij de verkiezingen voor de universiteitsraad 2017. SAM moet het stellen met de overige drie zetels. Dat werd donderdagmiddag bekendgemaakt in CZ10 in het Cobbenhagengebouw.

Een verademing met de verkiezingen van vorig jaar gelijk vanaf het begin: de krappe collegezaal in Prisma heeft plaatsgemaakt voor het veel ruimere CZ10. De spanning is er niet minder om. “Ben je al zenuwachtig?”, is een veel gehoorde vraag bij het betreden van de collegezaal. Om de zenuwen in bedwang te houden, heeft er zelfs iemand alvast een kratje bier meegenomen onder goedkeurend toezicht van het College van Bestuur. Drie dagen campagnevoeren compleet met een glazen huis, pizza’s uitdelen en overal ballonnen, komen hier tot een climax. Front – toepasselijk genoeg – neemt de voorste rijen in, SAM verplaatst zich wat meer naar het midden.

Uitslag studenten

Totale ontlading én verdriet als dan de uitslag van de verkiezingen voor de universiteitsraad op het bord verschijnt. Fractie Front lijkt het voor een milliseconde even niet te bevatten, maar telt toch goed: 3618 stemmen en dus zes zetels. Een winst van een zetel nadat de fractie drie jaar op rij vijf zetels behaalde. SAM haalt in totaal 2239 stemmen op, verliest daarmee een zetel en komt uit op drie. Er was dit jaar geen derde partij actief. In totaal brachten er 5857 hun stem uit (waarvan 123 blanco) van de 12657 stemgerechtigden. Dat is nagenoeg gelijk met vorig jaar toen 49 procent van de 11713 stemgerechtigden hun stem lieten horen.

Voorzitter Frank van Leeuwen (Fractie Front) is bijna sprakeloos over de uitslag: “Deze winst is te bizar voor woorden. We hebben tot de laatste minuut gelopen en de verkiezing benaderd alsof het een gelijkspel zou worden. Dan verwacht je na drie jaar 5 zetels er weer zoveel, maar om dan op het bord die zes te zien staan, dat is onbeschrijflijk.” Een verklaring voor deze monsterscore heeft Van Leeuwen wel: “Bewust bezig zijn met de campagne, de pijlers zichtbaar maken en al onze stunts vooraf aankondigen zodat het gaat leven onder de studenten. Dit biedt absoluut perspectief voor volgend jaar, van die zes zetels willen wij niet meer af.”

Vice-voorzitter Jeroen Aben van Fractie SAM klinkt aan de telefoon bedroefd, maar er zit hoop in zijn stem: “We hebben met Fractie SAM een statement proberen te maken door ons te richten op de inhoud en dat heeft helaas niet goed uitgepakt. Toch zijn we ongelooflijk trots op ons team dat keihard heeft lopen werken. We zijn er al 22 jaar voor de student en zullen dat altijd blijven doen. Iedereen die hard campagne heeft gevoerd voor SAM, ontzettend bedankt en we komen volgend jaar sterker dan ooit weer terug.”De volledige uitslag van alle raden vind je hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.