Vaak dezelfde mensen in De Ruijters promotiecommissies

Wat de commissie Hol aantrof toen ze onderzoek deed naar oud-decaan Arie de Ruijter, mag nooit meer voorkomen. Proefschriften waren van een twijfelachtig niveau, beoordelaars leken partijdig. Maar puntje bij paaltje concludeert de commissie dat alles in orde was. Univers begreep dat niet. We doken in de proefschriften en spraken met betrokkenen en experts.

We zagen dat De Ruijter tijdens zijn decanaat van 2007 tot en met 2014 tweeëndertig proefschriften begeleidde als promotor, waarvan sommigen nog in 2015 promoveerden. Opvallend is dat vier wetenschappers wel erg vaak betrokken waren als beoordelaar en/of als promotor. Respectievelijk 19, 18, 17 en 13 keer. De beoordelingscommissies bestonden daardoor steeds voor een groot deel uit dezelfde mensen, die samen veel relatief zwakke proefschriften goedkeurden. Dat vond de commissie verdacht en we vroegen John Rijsman, de hoogleraar die bij 19 van de 32 promoties betrokken was, hoe hij dat ziet. Opvallend is ook dat de vrouw van De Ruijter vier keer plaatsnam in een beoordelingscommissie.

We legden onze vele vragen over het rapport en integriteit bij promoties voor aan de hoogleraren Methodologie en integriteit Lex Bouter (VU) en Jelte Wicherts (TiU). Zij geven antwoorden die het oordeel van de commissie Hol begrijpelijker maken, maar hun kritiek werpt ook weer nieuwe vragen op. 

Lees het hele verhaal in Univers no. 12. Vandaag te vinden in de rode bakken op de campus en hieronder online in te zien.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.