Gezocht: een goed alternatief voor peer review

Peer review wordt al meer dan tweehonderd jaar gebruikt om de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek te beoordelen. Maar het systeem is aan revisie toe, vinden veel wetenschappers. Op de website van het maandag gelanceerde platform ReimagineReview bundelen onderzoekers hun krachten om tot een beter reviewsysteem te komen.

Binnen de academische gemeenschap klinkt de roep om een sneller, efficiënter en transparanter reviewsysteem al jaren. Het peer review-proces neemt maanden in beslag en is verre van volmaakt.

Zo blijkt uit een onderzoek van het toptijdschrift British Medical Journal dat grove fouten in een publicatie vaak helemaal niet worden opgemerkt door beoordelaars. Bovendien ligt bias op de loer en zou een publicatie opzettelijk vertraagd of tegengehouden kunnen worden door een reviewer die een directe concurrent van de auteurs is.

De vraag is: hoe kan het beter? Op het nieuwe online platform ReimagineReview slaan wetenschappers de handen ineen om die vraag te beantwoorden. Het platform is een initiatief van ASAPbio, dat zich sinds 2015 inzet voor meer transparantie en innovatie in de wetenschap.

Verzameling van experimenten

ReimagineReview streeft naar het samenbrengen van kennis over wetenschappelijke kwaliteitscontrole. Bovendien wil het een groter bewustzijn onder wetenschappers creëren over de mogelijkheden op het gebied van review.

Het platform verzamelt zo veel mogelijk experimenten met verschillende reviewvormen. Op de dag van lancering (maandag 4 maart) telde het platform enkele tientallen van die experimenten. Wetenschappers uit alle disciplines kunnen zich bij ReimagineReview aansluiten en hun eigen experimenten of projecten toevoegen aan de bestaande verzameling.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.