Poortjes UB op tijd weer dicht voor tentamenperiode

De collegevrije periode en de carnavalsvakantie in de bieb doorgebracht? Dan heb je vast opgemerkt dat de toegangspoortjes voor iedereen openstonden. De oorzaak: een nulletje in de cijfercode van de studentenkaarten dat werd veranderd in een één. Verwacht wordt dat de poortjes deze week weer dichtgaan.

Foto: Univers

Foto: Univers

Normaal gesproken houd je, terwijl je in gedachten al bij de zoektocht naar een vrije computer bent, je studentenkaart even boven de scanner van de toegangspoortjes in het L-gebouw, die dan met een verwelkomende zwaai voor je open gaan. In januari en februari kon je je pas in je broekzak houden, want de poortjes stonden vrijwel permanent open.

De oorzaak? Geen decenniumbug, maar een nulletje dat een één werd. OmniCard, de verstrekker van studenten- en medewerkerspasjes, was door de voorraad unieke cijfercodes heen en veranderde het begin van de negencijferige code van 9100 in 9101. Prompt herkende de software van de poortjes 1500 pasjes van nieuwe medewerkers en studenten niet meer, en konden zij de UB niet in.

Het duurde even voor duidelijk was waar de fout precies zat: bij Omnicard, of toch bij de software. Ondertussen bleven de poortjes open. “Om te voorkomen dat de mensen achter de balie de hele dag gastenpassen aan het uitschrijven zijn en niet toekomen aan de rest van hun werk, hebben we besloten om de poortjes standaard open te zetten,” licht Marga Bastiaans, hoofd van de UB, toe.

De oplossing lijkt inmiddels gevonden. Vandaag wordt er een laatste keer getest, en naar alle verwachtingen kunnen de poortjes deze week weer dicht. Daarmee is het probleem precies op tijd gefixt. Over twee weken begint de tentamenperiode, en in overeenstemming met afspraken met studentenfracties SAM en Front is de UB dan alleen toegankelijk voor studenten van Tilburg University. Met open poortjes is dat beleid een stuk moeilijker te handhaven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.