Koen Becking nieuwe rector en bestuursvoorzitter Nyenrode Business Universiteit

Koen Becking nieuwe rector en bestuursvoorzitter Nyenrode Business Universiteit

Koen Becking wordt per 1 oktober 2020 de nieuwe Rector Magnificus en Voorzitter College van Bestuur van Nyenrode Business Universiteit. Hij volgt hiermee Miša Džoljić op die sinds 1 november 2012 deze positie bekleedt.

Koen Becking - foto Jack Tummers

Koen Becking – foto Jack Tummers

Becking zal tevens als hoogleraar lid worden van de faculteit van Nyenrode. Sinds oktober 2012 is hij collegevoorzitter van Tilburg University. Daar was hij verantwoordelijk voor onder meer strategie en beleid, internationalisering, studentenzaken en externe betrekkingen. Na twee termijnen van vier jaar zit zijn maximale bestuursperiode aan Tilburg University erop.

Top van de Europese business schools

Becking laat weten blij te zijn met de overstap: ‘Ik vind het geweldig om deel uit te gaan maken van deze vooraanstaande business universiteit. Nyenrode heeft een ijzersterke reputatie en wil bijdragen aan de ontwikkeling van verantwoordelijke leiders, ondernemers en organisaties door praktijkgericht onderwijs en onderzoek. Zeker in deze tijden van economische en maatschappelijke onzekerheid als gevolg van de coronacrisis, is de relevantie van de kernwaarden Leadership, Entrepreneurship en Stewardship manifest. Ik kan me uitstekend vinden in deze waarden én in de ambitie om bij de top van de Europese business schools te horen.’

Volgens Petri Hofsté, voorzitter van Stichting Nyenrode, is de ervaring die Becking met zich meeneemt meer dan welkom in deze moeilijke coronatijden: ‘Wij zijn bijzonder trots dat we met Koen Becking een fantastische opvolger van Miša Džoljić aanstellen. Het is een bijzondere tijd waarin we deze aankondiging doen. Met grote bewondering zie ik hoe bestuur, faculteit, staf en studenten zich razendsnel hebben aangepast aan een nieuwe werkelijkheid om het onderwijs en andere activiteiten op Nyenrode doorgang te laten vinden. Ik ben blij dat we met Koen weer een zeer ervaren voorzitter van het College van Bestuur aantrekken, die leiding zal gaan geven aan de strategische transformatie waarvoor Nyenrode staat in de periode van herstel na deze crisis.’

De ceremoniële rectoraatsoverdracht vindt plaats op 20 november 2020, de 74ste Dies Natalis van Nyenrode Business Universiteit.

Groei en innovatie

Koen Becking promoveerde in 2001 aan de Universiteit Utrecht op het thema arbeidsverhoudingen en behaalde in 1999 zijn Master of Public Administration aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Aan Stellenbosch University in Zuid-Afrika was hij van 2003 tot 2017 buitengewoon hoogleraar en sinds 2018 ereprofessor. In 2019 is Becking benoemd als lid van de Internationale Adviesraad van de School of Management aan Zheijang University in Hangzhou, China. Voor zijn collegevoorzitterschap aan Tilburg University was Koen Becking onder meer directievoorzitter van de KRO, directeur van het Rijksopleidingsinstituut (ROI; nu PBLQ) en directielid van het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP). Becking bekleedt diverse nevenfuncties waaronder het voorzitterschap van de Raad van Toezicht Nationaal Museum van Wereldculturen (Museum Volkenkunde, Tropenmuseum, Afrikamuseum) en Wereldmuseum Rotterdam en het voorzitterschap van de Strategische Adviesraad Strategie en Beleid TNO.

Onder zijn voorzitterschap heeft Becking een transitie bij Tilburg University begeleid, waarbij een nieuwe koers is bepaald van de academische identiteitsorganisatie en volop is ingezet op groei en innovatie. Hierbij heeft hij mede diverse initiatieven gestart zoals het Virual Reality Lab Tilburg University en Mindlabs Tilburg, het Europees netwerk onderzoeksuniversiteiten voor Business en Economie en de Jheronymus Academy of Data Sciences in samenwerking met de TU Eindhoven. Daarnaast is hij lid van het bestuur van Brainport Development en voorzitter van het Brabantbrede startup-programma Braventure.

Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode is een particuliere universiteit, in 1946 opgericht door en voor het bedrijfsleven, met een internationale oriëntatie. De universiteit biedt academische opleidingen en korte en langere programma’s binnen de vakgebieden business, management, accountancy, controlling en fiscaal recht en verricht ook onderzoek in deze vakgebieden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.