Petitie voor beter beleid actieve studenten

De universiteit zou studenten meer moeten stimuleren om actief te worden bij een studentenorganisatie. Dat kan door de informatievoorziening over de mogelijkheden te verbeteren, maar ook door actieve studenten, die daar ook extra studiebeurs voor krijgen, te belonen met een speciaal certificaat. Studentenfractie Front heeft vrijdag een petitie aangeboden aan rector
magnificus Philip Eijlander om met het College van bestuur in gesprek te treden over het probleem.

Veel studentenorganisaties hebben nu problemen met het vinden van studenten die zich voor hun vereniging in willen zetten in een commissie of in het bestuur, aldus Front.  “Dat komt onder meer door de grote hoeveelheid
programs, courses, verenigingen en organisaties waar studenten zich bij aan kunnen sluiten. Er zijn tegenwoordig op de Universiteit van Tilburg zoveel initiatieven dat de student het overzicht kwijt raakt en niet meer weet waar
hij actief kan en wil worden. Verder is de verhoogde overheidsdruk op studenten om binnen korte tijd een diploma te halen een probleem. Er zou een sterker signaal vanuit de universiteit moeten worden afgegeven dat actief zijn naast de studie belangrijk is. Dat kan bereikt worden door middel van een certificaat dat wordt afgegeven wanneer een actieve student hiervoor een beurs heeft ontvangen. Bij de TU Eindhoven maken ze al gebruik van dit
hulpmiddel. Ten tweede kunnen studieadviseurs studenten actiever op het belang wijzen van het ontplooien van extra curriculaire activiteiten. Ten derde kan er gedacht worden aan een ‘wordt actief week’. Deze week zou
hetzelfde doel hebben als een ‘study abroad week’. Tot slot is bij dit alles de informatievoorziening zeer belangrijk. De Fractie lijkt het echter een goed idee dat er vanuit de universiteit één duidelijke site wordt
ontwikkeld. Op deze site kunnen de verschillende studentenorganisaties overzichtelijk worden weergegeven. ”

De organisaties die de brief hebben ondertekend zijn: Asset, Magister JFT, Complex, Polis, Input, Versot, FloW, Extra Muros, de Smeetskring, ESN, ICONN, TIK, Elsa, Integrand, Pendragon, Christelijke studentenverenigingen Tilburg, Culturele verenigingen Tilburg en het Rode Kruis Studentendesk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.