De Club van Rome: De aarde brandt

Voordat ik je onze daden verhaal, wil ik het hebben over onze ambities, over de doelen die De Club van Rome zichzelf gesteld heeft, zonder belerend over te komen. Ik zal het daarom kort houden.

Vergelijk, als je wilt, de aarde met een kaars die zojuist door middel van een lucifer is aangestoken. Arctica, in lekentermen de Noordpool, is zeg maar de top, de lont die net is aangestoken. De was die langzaam naar beneden druppelt en onder aan de kaars gaat stollen, dat zijn de zeeën, die stijgen en vloeien en ehm… stóllen buiten hun oevers naarmate de aarde verder brandt. De lucifer, dat is de broeikasgassen, of beter nog: de róók die van de kaars af walmt is de broeikasgassen. De hand die de lucifer vasthoudt behoort helaas toe aan de mensheid. Er is een hoop onenigheid over wie de lucifer nu precies heeft aangestoken maar een veel belangrijkere vraag is hoe we de vlam gaan doven. De enige manier om de kaars uit te krijgen door met ons allen heel hard in te ademen en daarna omhoog te blazen, of misschien door het vuur met zijn allen uit te trappen en…

 … Laat maar, ik weet niet meer helemaal waar ik met deze metafoor naar toe wilde. In mijn hoofd klonk hij beter dan op papier.

 De trieste waarheid is hoe dan ook dat wij of in ieder geval onze kinderen of hun kinderen er allemaal aan gaan als we ons niet aanpassen, evolueren naar een beter milieubewustzijn. Het was om deze reden dat ik samen met wat sympathisanten de Club van Rome oprichtte.

 Zeker in deze tijd van tanend maatschappelijk besef was het fijn mezelf speciaal te achten, het gevoel te hebben dat ik een van die bijzondere lieden was die er nog een donder om gaf. Als ik goed was voor Moeder Natuur zou zij ook goed voor mij zijn. In zekere zin was het een nieuwe religie, een nieuwe Natuurcultus waarvoor wij de zieltjes zouden winnen.

 Voor onze eerste meeting kwam vier man opdagen, mezelf niet meegerekend. Diezelfde mensen vormen nog altijd het dagelijks bestuur en de actieve ledenkring. We zijn niet groot maar we doen wat we kunnen. En als ik heel hard werk en heel goed mijn best doe, dan heb ik weldra misschien zelfs een metafoor die wérkt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.