Broers Blogt: Een stichtelijke vertelling

Toen ik gisteren na het werk naar huis liep was het al donker. Wat lijken de dagen toch kort in dit jaargetijde. Onze straat wordt spaarzaam verlicht door lantaarnpalen die op min of meer geregelde afstand van elkaar staan. Voor de rest is het duister. Onder een van deze lantaarnpalen ontwaarde ik een man die in gebukte houding in het lichtschijnsel op zoek was naar iets. Volgens mij was het iemand die bij mij in de straat woonde. En hij leek ook dronken te zijn, want hij had grote moeite zijn evenwicht te bewaren.

Goedenavond dronkaard, sprak ik hem aan, bent u iets kwijt? De dronken man keek mij aan. Hij sprak moeizaam en kreeg zijn woorden niet echt in een zinsverband bijeengebracht. Na enige tijd begreep ik dat hij zijn huissleutels had laten vallen en dat hij deze niet meer kon vinden. Waar hebt u ze precies verloren, vroeg ik hem, hier onder deze lantaarnpaal? Dat bleek niet het geval te zijn. Hij had zijn sleutels een eindje verderop verloren en hij gebaarde met onvaste armbewegingen naar een stuk donkere straat niet ver van ons vandaan.

Maar waarom bent u ze dan hier aan het zoeken en niet daar?, wilde ik weten. De dronken man keek me enige tijd lodderig loensend aan. Hij had grote moeite om op de been te blijven. Slechts wat oprispingen kwamen over zijn lippen. Waarom bent u uw sleutels dan hier aan het zoeken en niet daar waar u ze kwijt bent geraakt?, herhaalde ik mijn vraag, in blokletters deze keer zodat hij mij misschien zou begrijpen. Het bleef even stil. Omdat ik hier tenminste iets zie, was het antwoord, daarginds is het zo donker.

Wat is de moraal van deze vertelling? Wellicht wil zij duidelijk maken dat de mens zijn problemen onderkent, maar dat hij deze problemen op een volstrekt verkeerde manier tracht op te lossen. Of misschien dat de mens de sleutel tot geluk zoekt maar deze nooit zal vinden omdat hij op de verkeerde plaats zoekt, of omdat hij te intensief zoekt, of gewoon omdát hij zoekt. Of zou het soms zijn dat de mens er nimmer in zal slagen zijn zorgen te verlichten aangezien de wereld om hem heen steeds donkerder en kouder en ontoegankelijker aan het worden is?

Ik weet het niet. Misschien is de boodschap alleen dat je beter niet zoveel kunt drinken. Ik heb nog een tijdje met de man meegezocht, maar de sleutels hebben we niet meer gevonden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.