Het eerste college

Goedemorgen, mijnheer Broers, zei de studente toen ze mijn collegezaal in liep. Ze zag er leuk uit en lachte vriendelijk; een opgeruimd en goedgemutst meisje. Er kwamen er nog meer binnen. Ook zij hadden leuke mutsen op, en vrolijke kleding aan – modieus en toch smaakvol. Geen piercings en tatoeages voor zover ik kon zien, maar heel goed durfde ik niet te kijken. Wel vreemd, al die ongeschonden lichamen in leuke en kuise kleding. Heel vreemd. Meer en meer studenten en studentes betraden de zaal, opgewekt, vrolijk, mij beleefd groetend. In alle rust zochten zij hun plaatsen op en pakten hun spullen. Ik overzag de zaal – zo’n 200 tot 250 jonge mensen. Ik begon mijn college en er werd geluisterd, er werd opgelet, er werden aantekeningen gemaakt. Op de juiste momenten werd er gelachen. Niemand zat te kletsen. Er werd niet met mobieltjes en ipods en blackberries, blueberries, cranberries of wat voor berries dan ook gespeeld. Vreemd. Heel vreemd. Helemaal vertrouwen deed ik het niet.

Maar het zou nog vreemder worden. Op zeker moment stelde ik wat vragen, en er gingen vingers omhoog – niet eens middelvingers – en er werd geantwoord. En er werd niet alleen geantwoord, nee, de antwoorden waren nog goed ook. De antwoorden sloten aan op de vragen. De aanwezigen hadden duidelijk voorbereid, dat wil zeggen, voorafgaande aan het college de te bestuderen stof ook werkelijk bestudeerd. Dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik was verrast, verbijsterd, raakte zelfs even de kluts kwijt – onmiddellijk hielpen vele bereidwillige studenten mij bij het zoeken van de kluts, die weldra werd teruggevonden, waarna ik mijn uiteenzettingen kon hervatten. Ondanks dat de lesstof niet altijd opwindend was, meestentijds zelfs droog was, zeer droog, dor, doods, saai gepresenteerd en bovendien slaapverwekkend, bleef de aandacht van de zaal tot het einde toe gespannen. Ik kreeg een klaterend applaus dat vele minuten bleef aanhouden.

Dat applaus deed mij recht overeind schieten. Klaarwakker geschrokken zat ik rechtop in mijn bed. Het was allemaal maar een droom geweest! Een droom! Gelukkig! De colleges beginnen volgende week pas!

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.