Hoogopgeleiden verdienen meer

Hoogopgeleiden verdienden in 2009 bijna het dubbele ten opzichte van laagopgeleiden. Dit meldt het Centraal Bureau van Statistiek.

Het gemiddelde inkomen was in 2009 ruim 36 duizend euro. Daarbij verdienden laagopgeleiden gemiddeld 26 duizend euro. Dat cijfer is bij hoogopgeleiden, met een gemiddeld salaris van 49 duizend euro, bijna twee keer zo hoog.

Een derde van de werkzame beroepsbevolking heeft een hbo- of universitaire opleiding afgerond en is hoogopgeleid. Ruim vier op de tien werkenden hebben een opleiding op middelbaar niveau afgerond, wat wil zeggen dat ze een mbo-diploma hebben, of ten minste vier jaar havo of vwo volgden. De rest is laagopgeleid.

Volgens het CBS zijn vrouwen gemiddeld iets hoger opgeleid dan mannen. Het inkomen van mannen is bij elk opleidingsniveau beduidend hoger. Dit komt onder andere omdat vrouwen vaker deeltijd werken en dus minder verdienen. Toch is bij een gelijke arbeidsduur het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen nog steeds groot. Een belangrijke reden daarvoor is dat mannen vaker leidinggevende functies hebben. Ook werken mannen vaker in beter betaalde sectoren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.