Wat wil jij later worden?

Het is niet de minste vraag, maar toch wordt het je al gevraagd vanaf het moment dat je kunt praten door vaders, moeders, ooms, tantes, leraren, leraressen en klasgenootjes. De meisjes willen prinses worden à la Assepoester en Doornroosje. Zonder die evil stiefmoeder natuurlijk, maar met mooie jurk en knappe prins graag. Jongens gaan voor de stoere beroepen als politieagent of brandweerman.

Naarmate je verder vordert in de basisschool verandert die beroepskeuze regelmatig. Zo heb ik ooit nog eens de intentie gehad om schilderes te worden. Ik zag het al helemaal voor me: met een schildersezel zou ik aan de Seine in Parijs zitten (in de zon dat spreekt voor zich, want in je eigen toekomstvisie regent het nooit) en de mooiste kunstwerken schilderen, die dan natuurlijk veel geld op zouden brengen. Een tijdje later gooide ik dit idee overboord en was ik vastbesloten om architect te worden. Dat vond ik ook wel interessant klinken.

Tot je het op een gegeven moment helemaal niet meer weet, want als je klein bent kan je nog zeer serieus roepen dat je prinses of de nieuwe presentatrice van het Jeugdjournaal wilt worden; vanaf een bepaalde leeftijd kan dat niet meer. Dan moet er werkelijk worden nagedacht over wat je later gaat doen, want je wordt ineens toch wel erg snel groot en dan staat daar plotseling de ‘echte’ wereld om de hoek te kijken. Dus kies je aan het einde van de middelbare school een studie en ben je voor even weer van die grote vraag af.

En dan zit je opeens in je derde studiejaar en besef je dat de grote mensen wereld al bijna voor je deur staat. Je opent die deur voor een kiertje en kijkt er alvast naar. Soms wil je de deur opengooien en alvast die wereld induiken; andere keren houd je die deur angstvallig dicht. Want zelfs als je een studierichting hebt gekozen, heb je nog steeds een uitgebreid beroepenscala. Word ik journalist, schrijver, communicatiemanager of toch nog die presentatrice van het Jeugdjournaal?

Ik zal u eerlijk bekennen: ik weet het nog niet. Hoe moet je nu kiezen uit al die opties? Ik schuif de beslissing mooi nog een jaartje vooruit. En ach, als ik er niet uitkom dan kan ik altijd nog schilderes worden. Of prinses. Waarom niet? Die schildersezel koop je gewoon en je gaat met de eerste de beste trein naar Parijs of je gaat op vrijgezelle prinsenjacht. Who knows what the future will bring?

Desiree van der Heiden (21) is derdejaars student Communicatie- en Informatiewetenschappen, richting Bedrijfscommunicatie en Digitale Media en blogt voor Univers.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.