Riemen citeert onjuist volgens PVV

Rob Riemen, directeur van het Nexus-instituut, wordt beschuldigd van het fout citeren van Menno ter Braak door Martin Bosma van de PVV. Riemen claimt dat dit zowel in zijn boek ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’ als in zijn toespraak op Lowlands niet het geval is.

Volgens Bosma zou Ter Braak in zijn essay ‘Het nationaal-socialisme als rancuneleer’ (1937) over nationaal-socialisten melden: “Zij zijn niet in echte oplossingen geïnteresseerd, want ze hebben de misstanden nodig om te kunnen blijven schelden.”, en “Dat is ook het enige waar ze echt verstand van hebben: schelden en haten. Ze hebben geen enkel positief idee, het enige wat ze willen is het uitleven van het ressentiment.” Riemen gebruikt dat citaat van Ter Braak in zijn toespraak op Lowlands, maar citeert daarvoor ook: “Er is nu een politieke beweging aan het groeien die voortdurend boos is en de boosheid en agressie in de samenleving aanwakkert.”

Bosma zegt samen met zijn partijgenoot Beertema dat er opnieuw ‘wetenschappelijke fraude’ is gepleegd op Tilburg University, en dat de citaten van Ter Braak “gecreëerd lijken om de Partij voor de Vrijheid in een kwaad daglicht te stellen”. Het kamerlid stelt hierover vragen aan de minister van OCW.

In een reactie aan Univers zegt Riemen: “De citaten kloppen wel. In mijn boek vat ik inderdaad 20 pagina’s van Ter Braak samen om tot  een adequaat essay te komen. Ik heb nooit geclaimd dat mijn boek wetenschappelijk is – het is een essay. Martin Bosma is een echte fascist, dit is pure rancune, dit zijn leugens. Bovendien is het projectie omdat Bosma zelf regelmatig beschuldigd is van fout citeren, onder andere door Ronald Havenaar en de jonge Drees.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.