Recensie: eten bij Esplanade
UvT-medewerkers kunnen hun kerstvoucher inleveren bij de Faculty Club of bij Esplanade. Maar krijg je waar voor je geld? Enkele Univers-redacteuren namen de proef op de som en dineerden bij het grand café.
Na de menukaart bestudeerd te hebben, besluit ondergetekende te gaan voor de Tatjine (Marokkaanse groentenstoof met koude couscoussalade). Tafelgenoot Tom kiest voor ‘Iets met Zalm’, zoals het hoofdgerecht volgens de menukaart genoemd wordt. Het wordt echter ‘Niets met Zalm’, want kort nadat de ene ober de bestelling heeft opgenomen, komt een andere zeggen dat de zalm op is. “Een Calzone dan,” besluit Tom, maar ook de Calzones blijken op te zijn. Het wordt uiteindelijk ‘Kip sate de enige echte,’ volgens de menukaart een saté van gemarineerde kippendijen met frietjes, atjar, salade en kroepoek.
Snel zijn ze bij Esplanade in ieder geval wel, want een minuut nadat we hebben besteld komen onze drankjes en al snel daarna worden de hoofdgerechten geserveerd. De koude couscoussalade is goed op smaak, maar de groentenstoof scoort helaas geen punten. Het lijkt eerder bouillon met groenten (onder meer aubergine, courgette) en de uien in de stoof zijn zo rauw, dat de scherpe uiensmaak uren later nog in je mond hangt. De frietjes en de salade van Tom smaken zoals dergelijke bijproducten in een eetcafé meestal smaken. Niet slecht, ook niet bijzonder. Bij de kip, twijfelt hij of het uit zo’n handig opwarmzakje gaat, of dat het om verse kippendijen gaat.
Als de ober vraagt of het heeft gesmaakt, zeggen we eerlijk dat het tegenviel. “Dat heeft met prijs-kwaliteit te maken” aldus de ober (de hoofdgerechten kosten ongeveer 8 euro per stuk), die echter belooft de opmerking over de rauwe uien in de stoof, door te geven aan de kok.
Het toetje maakt het slechte hoofdgerecht gelukkig goed. Een chocoladebombe. Voor maar liefst 4,80 euro op de menukaart, maar ook erg lekker. Lekker zachte chocola, met binnenin iets dat een Ferrero Rocher-achtige vulling lijkt, geserveerd met wat dotten slagroom. De sterke chocoladesmaak maakt iederen chocoladeverslaafde gelukkig.
De uiteindelijke rekening bedraagt (inclusief drank) 30 euro. Niet veel, met name vanwege de lage prijs voor de hoofdgerechten. De conclusie: Het is waar dat je voor 8 euro geen gerecht van Michelin-kwaliteit kan verwachten, maar veel eetcafe’s in de binnenstad serveren een daghap, die evenveel kost maar wel beter smaakt. Als je snel iets wilt eten op de campus, dan kan dat bij de Esplanade, maar voor een smakelijk eten moet je toch fiets of bus pakken. Ook is het jammer dat meerdere gerechten die op de kaart staan, op zijn. Voor een drankje is het campuscafé echter wel een goed en gezellig adres.